Fost primar și fost viceprimar din Vrancea, trimiși în judecată de DNA; ar fi prejudiciat APIA cu aproape 600 de mii de lei

0
4848


Fostul primar al comunei Răstoaca, Vasile Dima (FOTO), fostul viceprimar și președinte al Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine și a Producătorilor de Lapte și carne – Prodman, Petrea Vasile, și Gheorghe Nedelcu, fost președinte al aceleiași Asociații, au fost trimiși în judecată de DNA într-un dosar privind infracțiuni de corupție. Fostul primar este acuzat că a pus la dispoziția celorlalți doi inculpați documente, printre care și două contracte, unul de concesiune și altul de închiriere a pajiștei comunale, în suprafață de 212,80 ha, încheiate cu încălcarea prevederilor legale. Despre ceilalți doi inculpați, procurorii spun că au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe înscrisuri sub semnătură privată și oficială care ar fi false ori inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate. APIA se constituie parte civilă în dosar cu suma de 586.818,85. Parte civilă se constituie și Consiliul Local Răstoaca. Dosarul este deja pe rolul Tribunalului Vrancea.

Vasile Dima, fost primar al comunei Răstoaca, Vasile Petrea și Gheorghe Nedelcu, foști președinți/ reprezentanți ai Asociației crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine și a Producătorilor de Lapte și carne – Prodman din comuna Răstoaca, primul dintre ei și fost viceprimar, au fost trimiși în judecată de procuroii DNA Galați într-un dosar ce vizează fapte de corupție. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea și are legătură cu fonduri nerambursabile, care ar fi fost obținute ilegal.
    Conform rechizitoriului, Petrea Vasile, la data faptei președinte/ reprezentant al Asociației Prodman din comuna Răstoaca și viceprimar al aceleiași localități, a fost trimis în judecată pentru „săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”, a transmis DNA, în baza unei solicitări a reporterilor Monitorul de Vrancea.
    Cel de-al doilea inculpat din dosar este Vasile Dima, care la data comiterii faptelor era primarul comunei Răstoaca. El va fi judecat la Tribunalul Vrancea pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, abuz în serviciu dacă functionarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 2 fapte, din care una în formă continuată, și fals intelectual în formă continuată.
    Cel de-al treilea inculpat din dosar este Gheorghe Nedelcu, care la data comiterii faptelor era președinte/ reprezentant al Asociației crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine și a Producătorilor de Lapte și carne – Prodman din comuna Răstoaca. El este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de  participație improprie la comiterea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, participatie improprie la comiterea fără vinovăție a infracțiunii de fals intelectual, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
Calitate de inculpat are și Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine și a Producătorilor de Lapte și Carne-Prodcarn, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Bani obținuți pe terenuri care în realitate nu existau

În rechizitoriu, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „în perioada 2009-2015, inculpații Petrea Vasile și Nedelcu Gheorghe, în calitate de președinți ai Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine și a Producătorilor de Lapte și Carne – Prodman din comuna Răstoaca, județul Vrancea, au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe înscrisuri sub semnătură privată și oficială, false/ inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate. O parte din aceste documente, printre care și două contracte, unul de concesiune și altul de închiriere a pajiștei comunale în suprafață de 212,80 ha, încheiate cu încălcarea prevederilor legale, au fost puse la dispoziție de către inculpatul Dima Vasile, în calitate de primar al comunei Răstoaca, județul Vrancea”, se arată în răspunsul primit de la DNA. 
În același document se mai precizează că în cursul lunii martie a anului 2013, în scopul numirii în calitate de președinte al Asociației Prodman din comuna Răstoaca și prin încălcarea intereselor legitime ale președintelui asociației, Petrea Vasile, „Nedelcu Gheorghe a depus la Judecătoria Focșani mai multe documente false, demers care a avut ca urmare admiterea modificării actelor constitutive ale asociației și înscrierea acestora în Registrul Asociațiilor si Fundațiilor. Prin aceste demersuri, inculpata Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine și a Producătorilor de Lapte și Carne – Prodman a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 597.309,44 lei”.
    În dosar, APIA a comunicat că se constituie parte civilă, cu suma de 586.818,85 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal. De asemenea, Consiliul Local al Comunei Răstoaca, prin reprezentant legal, s-a constituit parte civilă cu suma de 47.738,64 lei reprezentând prejudiciul cauzat unitătii administrativ teritoriale prin încheierea celor două contracte, de concesiune și închiriere. „În cauză s-a dispus instituirea popririi asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Petrea Vasile, Dima Vasile și Nedelcu Gheorghe. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, se mai arată în comunicatul DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here