Ediția: Vineri 3 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Vineri 3 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Fericirea EXISTĂ într-o relaţie! Află cele 5 secrete!


    Trăim în epoca în care divorțurile se înmulțesc de la an la an, durata unei relații de cuplu a scăzut considerabil, iar oamenii devin tot mai depresivi din cauza că nu reușesc să gestioneze bunăstarea din cuplu. De ani buni, psihologii au încercat să găsească formula pentru cea mai fericită relație de cuplu, iar în prezent se pare ca au ajuns la un consens. Printre cercetătorii fenomenului de fericire în cuplu se regăsește și psihologul român Lenke Iuhoș, care a studiat tendințele comportamentale ale oamenilor, ca individualități și ca parte într-o relație. 
În opinia specialistului, majoritatea oamenilor percep relația de cuplu ca „pierdea libertății”, iar acest lucru le schimbă comportamentul până în punctul în care se simt mai fericiți singuri decât în cuplu. „La fel ca oricare apariție publică pe care o avem, în care ne impunem o mască socială, așa se întâmplă și în cazul relației: ne impunem un anumit standard, un anumit tip de comportament, astfel încât partenerul să nu ne identifice defectele. În realitate, purtarea acelei măști sociale ne obosește atât de mult, încât la un moment dat vom ceda presiunii psihice și – așa cum este vorba românească – „ne vom da arama pe față”. Atunci partenerul nostru va intra în panică, se va simți păcălit de comportamentul nostru aproape de perfecțiune și se va depărta de noi. Pentru că masca socială devine tot mai grea de la o zi la alta, iar oamenii nu vor să renunțe la ea nici în ruptul capului, tot mai mulți preferă să se izoleze și să se bucure de așa-zisul moment când pot fi ei înșiși și vor considera că relația e mai mult o corvoadă decât un izvor de fericire”, explică psihologul Lenke Iuhoș, specialist în relații de cuplu.

    Mai mult decât atât, psihologul consideră că 5 lucruri banale, pe care le putem insera în gestionarea relației noastre, ne vor ușura viața și ne vor schimba foarte rapid prejudecata pe care o avem despre fericire și despre viața în doi.
1. SMS-ul sau Facebook „omoară” comunicarea emoțională. „Tot mai multe cupluri iau decizii mai mici sau mai mari, își cer iertare sau încearcă să resolve o problemă prin intermediul Facebook-ului sau a SMS-ului. În astfel de cazuri, se pare că rata de fericire este mai scăzută, deoarece din întreg mecanismul de comunicare lipsesc emoțiile. Scuzele nu pot fi cu adevărat scuze până când partenerii nu se privesc ochi în ochi și își văd … sufletele. Problemele nu se pot rezolva în stil pompieristic, tastând câteva cuvinte pe telefonul mobil. Da, telefonul mobil ne-a ușurat comunicarea, însă ce este mai facil nu înseamnă că este și eficient din punct de vedere al relațiilor umane. Cuplurile trebuie să depună mai mult efort, să-și exprime direct sentimentele și emoțiile, ci nu prin intermediul telefoanelor mobile”, declară psihologul Lenke Iuhoș.
2. Polii opuși … nu se atrag! „Studiile empirice au demonstrat că acele cupluri, în care partenerii au multe trăsături comune, sunt mai fericite. Creierul are o abilitate fantastică de a face asocieri între trăsăturile noastre și ale partenerului, ba chiar are puterea deosebită de a ne proiecta personalitatea în alții și a avea pretenția și ca alții să se comporte ca noi. Chiar dacă există o vorbă extrem de răspândită în spațiul public, și anume „polii opuși se atrag”, numeroase studii experimentale au demonstrat că mai trainice și fericite sunt cuplurile în care partenerii au trăsături asemănătoare”, menționează psihologul Lenke Iuhoș
3. Egalitate în drepturi și obligații! „Împărțirea sarcinilor conferă subconștientului un sentiment de echilibru în relație, de egalitate între cei doi parteneri și de conlucrare. Atunci când ne împărțim sarcinile, în special cele domestice, devenim mai relaxați și fericiți împreună. Lipsa unui astfel de sistem de conlucrare, conduce la tensiuni, resentimente, reproșuri, certuri și, inevitabil, despărțiri”, explică psihologul Lenke Iuhoș.
4. Plictiseala „rupe” iubirea! „Odată cu dezvoltarea tehnologică, s-a constatat o descreștere a preocupării oamenilor pentru dezvoltarea personală. Este un proces invers proporțional în care oamenii și-au concentrat atenția asupra altor obiceiuri și și-au distras atenția de la propria persoană. La un moment dat, rutina aceasta va conduce la plictiseală, care este un factor extrem de nociv pentru bunul mers al unei relații. Plictiseala nu face altceva decât să ne îndepărteze unul de altul, să aducă nefericirea în relații, deoarece oamenii sunt într-o continuă căutare de lucruri palpitante”, spune Lenke Iuhoș.
5. Certurile de la începutul relației sunt … bune! „Începutul relației este acea perioadă frumoasă și totodată furtunoasă, deoarece încercăm să ne cunoaștem unii pe alții, să ne identificăm punctele slabe și să începem lupta de dominare. Tot atunci pot apărea și primele certuri majore, până când ambele persoane vor constata că relația nu este un câmp de luptă în care fiecare își joacă supremația, ci este un izvor al fericirii, al relaxării și al iubirii. Cu toate acestea, este bine ca acele certuri „furioase și sincere” să le avem încă de la bun început, pentru a scăpa de orice urmă de resentiment. Chiar dacă pe moment aceste conversații par să ne creeze un disconfort ele sunt totuși benefice pentru bunul mers al relației pe termen lung și este important să le avem”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Dr. Tănase Tasențe, Plus Communication

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?