Teodorovici: O să avem o discuţie cu Patriarhia în găsirea unei soluţii financiare pentru zona socială

0
322


Autoritățile doresc să aibă o discuție cu Patriarhia Română în ceea ce privește implicarea acesteia în zona socială, a declarat marți Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, la Palatul Parlamentului. „Nu am discutat încă, vom avea o discuție pentru că așa e normal să fie. Am vorbit cu patriarhul și înainte, și în 2015, și cu ani în urmă, dar nu este o impozitare a Bisericii. România, din păcate, are o situație în zona socială destul de neplăcută. Vă dau un exemplu: centrele de plasament. Să mergeți să vedeți cum sunt, din păcate, astăzi”, a spus Teodorovici.
El a precizat că vrea să găsească o soluție financiară pentru ca acei copii să aibă o viață mai bună. „Nu fac decât să găsim încă o soluție financiară astfel încât acei copii să aibă o viață mai bună. Nimic altceva, nu ia nimeni niciun ban în plus la stat. Nu asta a fost propunerea. În orice țară, nu numai statul se implică, sunt structuri nonprofit, Biserica care se ocupă de zona socială. O să avem o discuție. O să discutăm cu Patriarhia să vedem când sunt dispuși pentru o dată, o oră”, a explicat ministrul Finanțelor.
Eugen Teodorovici a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că sumele pe care teoretic statul ar trebui să le ia ca impozit Bisericii Ortodoxe Române (BOR) vor rămâne în cadrul bisericii pentru activități cu caracter social. „Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar în a sublinia mult mai bine și mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate vizavi de problemele cu caracter social. Adică, acele sume pe care statul teoretic ar trebui să le ia rămân la Biserică. Nu le ia statul deloc, iar biserica de acei bani întreprinde activități cu caracter social pe care statul le menționează și anume: copii cu probleme, persoane cu dizabilități, oameni în vârstă”, a precizat, sâmbătă, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3, în care a fost întrebat dacă mai susține impozitarea bisericii potrivit unor declarații făcute anul trecut în acest sens.
În ceea ce privește modul în care poate fi verificată Biserica dacă a derulat acele activități sociale, mai ales că în momentul de față biserica nu plătește impozit pe ceea ce vinde și pe serviciile pe care le oferă populației, Teodorovici a răspuns: „E posibil să se aplice o sumă forfetară”. În luna iunie 2017, Eugen Teodorovici susținea impozitarea bisericii și le cerea reprezentanților BOR să ajungă în secolul XXI. „Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulți bani. Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgește, dar trebuie să găsim un compromis. E o discuție pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înțeleagă faptul că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care și Biserica să o accepte, și populația să o primească foarte bine și anume: trebuie să vedem care sunt acele activități cu caracter economic care pot fi impozitate”, declara Teodorovici în vara anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here