O nouă selecție pentru evaluatorii de manuale școlare; remunerația a fost majorată

0
460


Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea a trimis în școli o adresă, potrivit căreia Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) reia apelul public pentru selecția cadrelor didactice în vederea constituirii grupurilor de lucru (pe discipline) care vor evalua proiectele de manuale școlare pentru clasele I-VI. Înscrierea candidaților se derulează exclusiv online, până pe 19 februarie, prin completarea formularului publicat pe site-ul CNEE. „Am trimis adrese în școli cu precizările CNEE, iar colegii noștri, care doresc să facă parte din grupurile de lucru ce vor evalua proiectele de manualele școlare, pot să se înscrie direct pe platformă. Chiar îi rog să se implice”, ne-a declarat inspectorul școlar general adjunct, Aurel Șelaru.
Procedura de selecție se va derula conform prevederilor ordinului ministrului Educației Naționale nr. 5.645/2017 și vizează atât selecția profesorilor cu statut de evaluatori cooptați, cât și a specialiștilor externi (absolvenți de studii superioare în domeniul Științe ale educației). Misiunea experților selectați va fi de a analiza și evalua calitatea proiectelor de manuale școlare propuse de autori sau grupuri de autori. „Principiile care stau la baza selecției sunt competența și experiența acumulate/ probate, precum și disponibilitatea manifestată pentru implicarea în activitățile de evaluare a proiectelor de manuale școlare din anul școlar anterior. Pentru a fi selectate în calitate de evaluatori cooptați, cadrele didactice trebuie să fie angrenate în activități de predare – învățare – evaluare în învățământul preuniversitar, corespunzătoare ciclului de învățământ și disciplinei pentru care se evaluează proiecte de manuale școlare și să probeze că posedă specializarea corespunzătoare sau o specializare înrudită, care-i acordă dreptul de a preda disciplina la care s-a înscris și de a evalua proiectele de manuale școlare depuse la disciplina în cauză”, transmite CNEE.
De asemenea, sunt obligatorii abilitățile practice de operare pe computer. Vor avea prioritate, în procesul de selecție a evaluatorilor cooptați cadrele didactice care dețin fie gradul didactic I în domeniul disciplinei/ în domenii conexe celui pentru care se înscriu, fie titlul științific de doctor în aria de expertiză/ arii conexe sau au absolvit cursuri/ module specifice activităților de evaluare a proiectelor de manuale școlare/ de abilitare curriculară/ de evaluare de proces. Activitatea grupurilor de lucru este supusă monitorizării CNEE.
În situația în care cadrele didactice selectate nu demonstrează competență și eficiență în activitatea desfășurată, acestea pot fi înlocuite cu persoanele desemnate ca rezerve în urma selecției. De asemenea, cadrele didactice interesate trebuie să știe că a crescut valoarea remunerației primite pentru evaluările de manuale școlare. În acest an va fi cu peste 30% mai mare decât cea acordată anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here