Mâncatul în ritm lent poate scădea cu 42% riscul de obezitate (studiu)

0
414


Mâncatul în ritm lent, dar și renunțarea la gustările de după cină și evitarea meselor târzii ar putea fi cheia către prevenirea îngrășării, sugerează un studiu recent, citat luni de Press Association. În cadrul cercetării publicată în jurnalul BMJ Open, experții au analizat informații privind starea de sănătate a 60.000 de persoane cu diabet din Japonia, care au fost supuse unor consultații regulate între anii 2008 și 2013. Participanții au fost întrebați despre viteza cu care obișnuiesc să mănânce – rapid, normal sau lent – și despre alte obiceiuri care țin de stilul de viață, precum luarea cinei cu două ore înainte de culcare, obiceiul de a consuma diverse gustări după cină sau săritul peste micul dejun. Greutatea corporală a acestora a fost evaluată pe baza valorii obținută în urma calculării indexului de masă corporală (IMC) și a circumferinței taliei.
În cadrul studiului, obezitatea a fost definită de un IMC de peste 25 – în Marea Britanie o persoană este considerată supraponderală dacă are un IMC de peste 25 și obeză dacă valoarea depășește 30. La începutul studiului, 22.070 dintre participanți înfulecau, 33.455 consumau hrana cu o viteză normală, iar 4.192 de persoane au declarat că mănâncă în ritm lent. Pe parcursul acestui studiu, puțin peste jumătate dintre subiecți și-au schimbat viteza cu care obișnuiau să mestece. După ce au luat în considerare factorii care puteau influența rezultatele, oamenii de știință japonezi au descoperit că în comparație cu persoanele care înfulecau, cele care mâncau cu viteză normală aveau un risc cu 29% mai mic de a deveni obeze, iar în cazul celor care consumau hrana în ritm lent riscul de obezitate observat a fost cu 42% mai mic.
În plus, în comparație cu persoanele care obișnuiau să înfulece, cele care mâncau în ritm normal și lent au manifestat o reducere a circumferinței taliei cu 0,21centimetri și respectiv 0,41centimetri, se mai arată în studiu. Obiceiurile de a consuma gustări după ultima masă principală și luarea cinei cu mai puțin de două ore înainte de culcare, practicate de trei sau mai multe ori pe săptămână, au fost asociate cu un risc mai mare de supraponderalitate.
Însă, acest efect nu a fost observat și în cazul săritului peste micul dejun. ”Schimbările în ceea ce privește obiceiurile alimentare pot afecta obezitatea, IMC și circumferința taliei. Intervențiile având ca țintă reducerea vitezei cu care se ia masa pot fi eficiente pentru prevenirea obezității și scăderea riscurilor de sănătate asociate”, au concluzionat autorii cercetării. Însă, aceștia au atras atenția că persoanele care au participat la acest studiu erau ”indivizi destul de conștienți privind sănătatea” și au participat în mod voluntar la consultații, astfel încât descoperirile ”ar putea avea aplicabilitate limitată în cazul persoanelor mai puțin conștiente în ceea ce privește sănătatea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here