Galaţi: Protest al bărbatului care a luat în mod fictiv în spaţiu aproape 1.500 de cetăţeni moldoveni

0
389


Bărbatul din Galați, aflat sub control judiciar după ce a luat în mod fictiv în spațiu aproape 1.500 de cetățeni moldoveni, a protestat marți în fața sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, nemulțumit că este singurul cercetat penal în dosarul privind declarațiile false date la Serviciul Evidența Populației Galați.
Laurențiu Maxim, de 43 ani, a spus că este profesor de istorie și a venit în fața sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați cu o pancartă pe care se putea citi: „Vreau extinderea cercetărilor în dosarul nr. 6269/P/17 față de cei de la Evidența Populației Galați care fac buletine la moldoveni”. El este nemulțumit de faptul că este singurul anchetat în acest caz. „Consider că vinovate de această situație sunt autoritățile deoarece atât eu, cât și alte persoane luăm moldoveni în spațiu. Toate aceste acțiuni se fac cu știința autorităților. Autoritățile nu sunt străine de acest fenomen. Mai ales eu cât și alți colegi de ai mei care iau colegi în spațiu au dat de două-trei ori pe an în ultimii șase ani note informative poliției cu privire la activitatea noastră. Mai mult, cei de la Evidența Populației Galați cunosc foarte bine acest fenomen. Ne-au ajutat de multe ori pe mine, cât și pe ceilalți care iau moldoveni în spațiu cu asistență juridică. În primul rând, banii aceștia ei nu mi-i dădeau mie, erau niște intermediari din Republica Moldova. Este o adevărată filieră. S-au creat niște rețele, la care și-au dat concursul și autoritățile. Nu înțeleg atâta timp cât legea nu interzice să iei un număr de persoane în spațiu de ce eu din toată rețeaua asta locală am ajuns să fiu sub acuzare”, a spus bărbatul.
Reprezentanții Serviciului de Evidența Populației Galați au declarat că angajații instituției nu pot opri fenomenul luării în spațiu, pentru că legea este permisivă în acest sens, ba mai mult, bărbatul care protestează a luat fictiv în spațiu aproape 3.000 de persoane și nu 1.500. „Noi ca serviciu de evidența populației nu avem cum să limităm fenomenul. Sunt declarații pe propria răspundere a persoanelor care vin și solicită întocmirea unui nou act și, din păcate, sunt persoane care cu rea voință și cu rea intenție iau în domiciliu contra cost mai multe persone. Este vorba mai exact de 2.909 persoane care figurează la acea adresă, 1.500 au fost probabil la început. Din punct de vedere moral este strigător la cer, dar din punct de vedere al lucrătorului de la evidența populației noi nu avem ce face”, a declarat șeful Serviciului de Evidența Persoanei Galați, Silviu Bacalum.
Potrivit unui comunicat transmis pe 23 ianuarie de IPJ Galați, polițiștii au efectuat pe 22 ianuarie o percheziție domiciliară la adresa unui bărbat de 43 ani, din Galați, bănuit de săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată. Astfel, în perioada 2016-2017, bărbatul ar fi făcut, în nenumărate rânduri, declarații necorespunzătoare adevărului, în fața funcționarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor Galați, completând formularul prin care primea în spațiu, la adresa unde locuia, o casă cu două camere, cetățeni din Republica Moldova. În schimbul obținerii de foloase materiale, bărbatul ar fi facilitat, în acest mod, obținerea domiciliului scriptic, în municipiul Galați, unui număr de 1.489 cetățeni moldoveni, astfel încât aceștia să poată obține cetățenia română. Cu ocazia percheziției domiciliare, polițiștii au ridicat mai multe documente și înscrisuri, precum și sumele de 2.795 euro și 700 lei.
Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, iar instanța a decis punerea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here