Bicicliștii și conducătorii de mopeduri au interzis pe drumuri acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă

0
403


CONDUCEȚI PRUDENT PE TIMP DE CEAȚĂ, PLOAIE SAU NINSOARE

Având în vedere atenționarea meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie, (…) fenomenele vizate fiind precipitații, intensificări ale vântului, ninsori, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea atrage atenția cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive pe durata deplasărilor pe drumurile publice. Pentru o călătorie în siguranță, în contextul avertizărilor meteorologice, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea recomandă participanților la traficul rutier:
– Înainte de a pleca la drum, interesați-vă cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgeți și echipați-vă autovehiculul corespunzător!
– În condiții dificile de trafic, circulați cu viteză redusă, păstrați distanța de siguranță în mers, pentru a putea opri în timp util și nu vă angajați în depășiri riscante!
– Pe timp de ploaie sau ninsoare, utilizați luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri, și pe cele de ceață, în cazul apariției acestui fenomen!
– Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și de frânare ale autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate!
– Nu uitați că sunteți obligați să vă echipați autovehiculele cu anvelope de iarnă, atunci când circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei! Nerespectarea acestei obligații, potrivit art. 102, alineatul 1, pct. 28 din OUG 195/02 R, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, cu amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 145 lei.
– Asigurați-vă că instalațiile de dezaburire ale autovehiculului funcționează! Pe timpul deplasării, atât parbrizul cât și geamurile laterale ale autovehiculului trebuie menținute curate, pentru o mai bună vizibilitate!
– În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul, decât în condiții normale! De asemenea, scoateți autovehiculul cât mai în afara părții carosabile, pentru a nu bloca intervenția utilajelor de deszăpezire și aprindeți lămpile de poziție și de avarie.
– Pietoni, luați-vă toate măsuri de precauție, pentru a fi siguri că sunteți observați în trafic de către șoferi! Circulați, pe cât posibil, doar pe trotuare, faceți traversarea străzii prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunteți siguri că intenția de a traversa a fost observată de către șoferi!
– În condițiile unui carosabil umed sau alunecos, spațiul de frânare al autovehiculelor crește considerabil!
– Conform art. 161 (1) litera m) din HG 1391/2006, se interzice conducătorilor de biciclete sau de mopede să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
Un alt fenomen cu care șoferii se pot confrunta în aceste zile este ceața. Amintim faptul că toți conducătorii auto sunt obligați prin lege ca în asemenea condiții să utilizeze luminile de întâlnire și de ceață (dacă prin construcție autovehiculul este prevăzut și cu proiectoare de ceață).
Drum bun!

Biroul de presă al IPJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here