Vasilescu: Cei cu stagii de cotizare mai mici de 10 ani pentru pensie vor beneficia de legislaţie proprie

0
904


Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a afirmat că persoanele care au cotizat minim 10 ani la bugetul de pensii vor beneficia de o legislație proprie, iar cele cu stagii de cotizare mai mari de 10 ani vor intra sub incidența legii pensiilor. „Generic li se spune pensionari (n.r. – celor cu stagii mai mici de 10 ani). De fapt, beneficiază de așa numita pensie minim garantată și neavând stagiu minim de cotizare de 10 ani nu sunt nici la ora actuală catalogați ca pensionari. Ne gândim și la ei, ca dovadă că anul trecut s-a crescut cu 30% pensia minim garantată de la 400 la 520 de lei. Anul acesta, de asemenea, avem bugetată o creștere de încă 30% până la suma de 640 de lei, dar este foarte adevărat că vor trebui să beneficieze de o legislație proprie pentru că nu pot crește pe punctul de pensie la fel ca toți ceilalți pensionari care, sigur, vor trebui să aibă pensii mai mari pentru că au cotizat mai mult”, a spus Vasilescu luni, la Parlament.
Ea a explicat că, potrivit programului de guvernare, pensia minim garantată crește în primii doi ani cu 30%, iar în următorii ani cu câte 10%, până în anul 2020. „Dar în ceea ce privește pensionarii care au un stagiu de cotizare de peste 10 ani, aici va fi o discuție separată pe legea pensiilor. Ei vor crește pe punctul de pensie și pentru ei majorările trebuie să fie altele decât în cazul pensiei minim garantate”, a adăugat Vasilescu.
Referindu-se la un proiect privind legea pensiilor, Vasilescu a spus: „Este o lege foarte amplă, o lege care trebuie foarte bine lucrată, foarte bine analizată și din punctul meu de vedere e o lege care trebuie să stea mult în dezbatere publică. E o lege care trebuie să aibă acordul tuturor factorilor politici pentru că dacă ne apucăm să o schimbăm după patru ani e clar că nu va fi bine și nu va ajuta nimănui. E o lege care de acum înainte va trebui să funcționeze cu acordul politic al tuturor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here