Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Noi criterii și mai puțini beneficiari ai ajutoarelor alimentare de la UE. Anul acesta vor fi acordate și produse de igienă


    Numărul beneficiarilor de ajutoare alimentare europene acordate prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) se va reduce de aproape trei ori după introducerea noilor criterii de selectare a persoanelor aflate în nevoie. O estimare a autorităților din Vrancea arată că pentru acest an ar fi nevoie de ajutoare alimentare pentru 33600 beneficiari, comparativ cu peste 80 mii persoane în anii trecuți. Noile reguli propuse de autoritățile de management pentru acest program prevăd ca ajutoarele alimentare să fie acordate doar către trei categorii, respectiv familii și persoane singure care beneficiază de venitul minim garantat, familii și persoane singure beneficiare de alocație pentru susținerea familiei. A treia categorie se referă la persoane sau familii aflate temporar în situații critice de viață. Cea din urmă categorie este definită vag iar primarii vrânceni au solicitat lămuriri de la Ministerul Dezvoltării Regionale și o definire mai riguroasă, astfel încât să nu existe contestații.
    Problemele care pot fi întâmpinate de autoritățile locale în realizarea listelor de beneficiari și distribuirea ajutoarelor alimentare au fost discutate la ultima ședință a Grupului Consultativ organizat la nivelul Prefecturii. Președintele Filialei Vrancea a Asociației Comunelor din România, primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu, a solicitat clarificări de la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru a defini categoriile de persoane cele mai defavorizate, care beneficiază de ajutoare alimentare distribuite în cadrul POAD și care au calitatea de destinatari finali, respectiv „persoane/familii aflate temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate conform legii 292 din 2011 privind asistența socială”.
    Se consideră că se află în această situație persoane care nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau se află în orice altă situație de vulnerabilitate. Această situație temporară de vulnerabilitate trebuie justificată printr-o anchetă socială realizată la nivelul primăriei. „În urma observațiilor pe care le-am supus atenției Grupului, considerăm oportun să adresăm solicitarea de definire mai riguroasă a noțiunii de Persoane/familii aflate temporar în situații critice de viață care stă la baza întocmirii listei de beneficiari ce se încadrează în categoria definită la litera c, listă ce va fi asumată prin dispoziția primarului. Având în vedere faptul că potrivit prevederilor din Ghidul Solicitantului, numărul de beneficiari de la categoria c nu poate depăși 10% din totalul beneficiarilor din categoriile a și b, prin definirea clară a acestei categorii de beneficiari vor fi evitate situațiile în care nu ne vom putea încadra în acest procent. O altă observație se referă la faptul că, așa cum a reieșit din dezbateri, considerăm la rândul nostru că este oportună constituirea unei noi categorii de listă și anume lista suplimentară care să conțină persoanele eligibile la data distribuției, care nu se regăsesc pe listele inițiale, cu anexarea în copie a documentelor justificative”, se arată în adresa transmisă de primarul Ștefan Moscu către Ministerul Dezvoltării Regionale.

Ajutoare alimentare și produse de igienă

    Anul acesta, prin POAD vor fi acordate atât ajutoare alimentare dar și produse de igienă atât de necesare persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei și care nu își pot permite un standard de viață decent. Vor fi oferite alimente de bază precum făină, ulei, orez, carne la conservă și produse de igienă, precum detergent, pastă de dinți, săpun etc.. „Pentru anul 2017/2018, măsura beneficiază de o alocare de 59 de milioane euro, din care 50 de milioane de euro pentru ajutoare alimentare și 9 milioane de euro pentru produse de igienă. Din totalul alocării, 85% reprezintă sprijinul Uniunii Europene prin Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), iar 15% reprezintă contribuția națională. Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 are o alocare totală de peste 518 milioane de euro și are în vedere reducerea sărăciei extreme prin distribuirea de alimente de bază (sub formă de pachete alimentare și mâncare preparată), de materialele școlare pentru copii, trusouri pentru nou-născuți, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte și produse de igienă către persoanele cele mai defavorizate”, arată un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?