Marcel Iureș și George Mihăiță, pe scena Ateneului Popular în cadrul Galelor Teatrale Focșănene 2018

0
853


    „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” este spectacolul de excepție ce va avea loc luni, 26 martie, cu începere de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, în cadrul Galelor Teatrale Focșănene 2018. Focșănenii vor avea posibilitatea să-i vadă jucând, în acest spectacol, pe doi mari actori ai teatrului românesc: Marcel Iureș și George Mihăiță. „Spectacolul milimetric construit, este frumos și curat, oferind spectatorului privilegiul de a admira doi minunați actori -Marcel Iureș și George Mihăiță, care aduc pe scenă piesa lui Cătălin Åžtefănescu după fabulosul roman „Moromeții” al lui Marin Preda. Despre piesă, regizorul Alexandru Dabija spune: „Nu prea știu cum e să vorbești despre țărani într-o lume care are „casă la țară”. Nu prea știu cum e să fii mare scriitor când „intri în manuale”. Sau când breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mâncărurile și creatorii ei. Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Teatrul ACT o piesă cu țărani și, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvântul”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
În acest spectacol, doi țărani – Moromete (Marcel Iureș) și Cocoșilă (George Mihăiță) – personaje din romanul lui Marin Preda „Moromeții” – stau și discută dincoace de gardul din câteva scânduri și se tot întreabă ce o fi dincolo de el. De fapt gardul e o construcție care le dă mare bătaie de cap celor doi. Cătălin Åžtefănescu i-a scos din roman și i-a plasat într-un spațiu de Dincolo, în Celălalt Tărâm, despărțit de Dincoace, în lumea reală (cu fierăria lui Iocan unde bărbații din sat mai veneau să discute politică), tocmai de acest gard de scânduri, creând „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, care „e undeva 50% Preda și 50% e cu totul altceva”, după cum avea să spună chiar autorul.
În spațiul delimitat în care se află, cei doi vorbesc despre politicieni, despre evenimentele transmise la radio și se comportă diferit: primul, adică Moromete, se apropie tot mai mult de pârleaz, iar cel de-al doilea, Cocoșilă, nu se apropie de el nici în ruptul capului. Pare că cei doi se mișcă într-o „buclă temporală” din care încearcă să iasă, Moromete fiind același care nu înțelege felul omului, iar Cocoșilă – prietenul lui de-o viață, având argument la orice chestiune pusă în discuție. „Cele 100 de minute de spectacol ne oferă un amestec de amărăciune cu bucuria că sunt amândoi, că pot împărți nu numai gândurile, dar și pomana – țuică, pâine, fasole ¬ lăsată de cineva și chiar timpul pe care îl au, Dincoace sau Dincolo! Din parteneriatul celor patru – actori, scenarist, regizor a rezultat o mare bucurie și un lux pe care toți cei implicați îl merită (de aici făcând parte și publicul spectator). Poftiți, așadar, la un spectacol „așezat” al Teatrului ACT București cu Iureș și Mihăiță”, se mai arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
Biletele se pot procura de la Agenția Ateneului Popular, la prețul de 90 lei sau 70 lei, în funcție de poziția locului în sală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here