Oamenii de știinţă au reușit dezvoltarea deplină a ovulelor umane în laborator (studiu)

0
401


O echipă de oameni de știință din Marea Britanie a reușit pentru prima dată să dezvolte ovule umane în laborator, în totalitate, eveniment considerat de specialiști ”un progres remarcabil” pentru îmbunătățirea fertilității femeilor, informează Press Association joi. Cercetătorii au îndepărtat din țesutul ovarian ovocite aflate în cea mai timpurie fază a dezvoltării lor și le-au ”cultivat” până la punctul în care au devenit pregătite pentru fertilizare, potrivit studiului publicat în Molecular Human Reproduction.
Femeile supuse unor tratamente care pot avea efecte adverse, precum chimioterapia, au astfel o șansă importantă la reproducere prin faptul că procedura permite recuperarea ovulelor imature ale acestora, maturizarea lor în laborator și stocarea în vederea unei viitoare fertilizări. Anterior, oamenii de știință reușiseră să dezvolte ovule de șoareci și să obțină descendenți vii, dar și ovule umane mature dintr-o etapă de dezvoltare mai târzie a ovocitelor. Însă prin acest studiu s-a reușit în premieră dezvoltarea unui ovul în laborator din cea mai timpurie etapă a sa până la maturitatea deplină, susțin oamenii de știință.
Mai departe, cercetătorii doresc să afle cât de sănătoase sunt aceste ovule și dacă pot fi utilizate cu succes la fertilizare. ”Dezvoltarea deplină a ovulelor umane în laborator poate lărgi sfera tratamentelor disponibile pentru creșterea fertilității”, a explicat Evelyn Telfer, profesoară în cadrul Facultății de științe biologice a Universității din Edinburgh. ”Lucrăm în prezent la optimizarea condițiilor ce susțin astfel dezvoltarea ovulului și studiem starea lor de sănătate. De asemenea, sperăm să aflăm, sub rezerva reglementărilor legale, dacă acestea pot fi fertilizate”, a adăugat aceasta. ”Este un progres remarcabil care demonstrează pentru prima dată că este posibilă dezvoltarea deplină a ovulelor în laborator, la peste 20 de ani după acest lucru a fost reușit în cazul șoarecilor”, a declarat profesor Daniel Brison din cadrul Departamentului de reproducere al Universității din Manchester. ”Așa cum recunosc autorii, mai sunt de făcut multe cercetări mai importante, însă, în comparație cu metodele existente, această (realizare) poate deschide calea către conservarea fertilității în cazul femeilor și al tinerelor afectate de o varietate de cancere”, a adăugat Brison.
Studiul a fost realizat de Infirmeria Regală Edinburgh, Centrul pentru reproducere umană din New York și Spitalul Regal pentru Copii din Edinburgh, cu sprijinul Consiliului pentru Cercetări Medicale (MRC) din Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here