Ediția: Luni 30 Decembrie 2024. Nr 6787
Ediția: Luni 30 Decembrie 2024. Nr 6787

Marea Britanie: Un fragment din monstruoasa masă de grăsime găsită într-o canalizare va fi expus la un muzeu din Londra


Cei curioși vor putea vedea începând de vineri, într-un muzeu din Londra, un fragment din uriașa masă de grăsime (fatberg) ce bloca o conductă de canalizare a orașului, relatează AFP. Această masă solidă ca o stâncă, formată din grăsimi și șervețele umede aruncate în toalete, a fost găsită într-o conductă de canalizare din estul Londrei, iar o parte din aceasta va fi expusă de vineri la Museum of London. „Această masă de grăsime spune câteva ceva despre evoluția Londrei”, a explicat Sharon Robinson-Calver, curator al muzeului.
O populație tot mai mare și un regim alimentar bogat în grăsimi au dus la această problemă, la care se adaugă o rețea de canalizare veche din epoca victoriană, însă monstrul de 250 de metri lungime și cântărind 130 de tone i-a șocat chiar și pe angajații obișnuiți cu astfel de „fatberg-uri”. „A fost un adevărat monstru care a necesitat multă mână de lucru și echipamente pentru a putea fi înlăturat”, a comentat la înlăturarea sa Matt Rimmer, responsabil cu deșeurile al Thames Water – compania britanică însărcinată cu menținerea în stare de funcționare a conductelor de canalizare ale Londrei.
Un fatberg este format, în mare măsură, din grăsime folosită la prăjit și pe care oamenii o toarnă, fierbinte, în chiuvetă sau toaletă, când au terminat de gătit. Grăsimea, lichidă în stare caldă, se întărește în contact cu apa rece din conductă și se combină cu un alt materiel problematic, șervețelele umede. Oamenii cred că aceste șervețele pot fi aruncate în toaletă, la fel ca hârtia igienică, dar, de fapt, ele nu se dezintegrează în apă, ci rămân întregi și pot înfunda țevile. Din combinația de grăsime solidificată și șervețele umede, se formează un „fatberg” care uneori poate atinge mărimi uriașe. „A fost ca și cum am fi încercat să spargem betonul”, a precizat Matt Rimmer.
Expunerea unei asemenea orori într-o vitrină reprezintă o provocare pentru muzeu, deoarece este vorba de „un material foarte periculos care eliberează mici cantități de gaze toxice”, a explicat Sharon Robinson-Calver. „Eșantionul expus poate conține ace hipodermice, prezervative sau materiale sanitare și este cu siguranță capabil să propage boli”, a precizat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?