Doi dintre cei patru tineri acuzați de trafic de droguri, care au fost arestați la începutul acestei luni, scapă de arestul preventiv. Magistrații Curții de Apel Galați au judecat vineri contestațiile celor patru, iar două au fost admise. Astfel, femeia din Satu Mare, V(…) Mădălina Mihaela, a fost plesată în arest la domiciliu, iar unul dintre focșăneni a fost pus sub control judiciar.
„Admite contestațiile formulate de inculpații D(…) Ionuț Mirel și V(…) Mădălina Mihaela. Desființează în parte încheierea de ședință (…) pronunțată de judecătorul de drepturi și libertăți (…) al Tribunalului Vrancea și, în rejudecare: (…) înlocuiește măsura arestării preventive a inculpatei V(…) Mădălina Mihaela cu măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o durată de 23 de zile, cu începere de la data de 09.02.2018, până la data de 03.03.2018, inclusiv. (…) impune inculpatei (…) obligația de a nu părăsi imobilul din municipiul Satu Mare (…) fără permisiunea organelor de urmărire penală. (…) pe durata arestului la domiciliu inculpata are următoarele obligații: – să se prezinte în fața organelor de urmărire penală sau a judecătorului de drepturi și libertăți ori de câte ori este chemată; – să nu comunice, direct sau indirect, cu inculpații D(…) Bogdan Andrei, I(…) Marin și D(…) Ionuț Mirel. (…) atrage atenția inculpatei că, în caz de încălcare cu rea-credință a măsurii sau a obligațiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Încredințează supravegherea inculpatei pe durata măsurii preventive Biroului de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei de sub puterea mandatului de arestare preventivă (…) emis de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Vrancea, dacă aceasta nu este arestată în altă cauză. (…) dispune comunicarea prezentei încheieri către Arestul din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea, Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Satu Mare, Direcția Generală de Pașapoarte și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră”, este decizia Curții de Apel Galați.
„(…) înlocuiește măsura arestării preventive a inculpatului D(…) Ionuț Mirel cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu începere de la data de 09.02.2018, până la data de 09.04.2018, inclusiv. (…) pe durata măsurii preventive a controlului judiciar inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații: – să se prezinte la organele judiciare ori de câte ori este chemat; – să informeze de îndată organul judiciar pe rolul căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței; – să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat; – să nu comunice, direct sau indirect, cu inculpații D(…) Bogdan Andrei, I(…) Marin și V(…) Mădălina Mihaela; – să nu părăsească țara decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar pe rolul căruia se află cauza. Supravegherea inculpatului pe durata măsurii preventive va fi efectuată de Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea. (…) atrage atenția inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar va fi înlocuită cu o măsură preventivă mai gravă. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului (…) de sub puterea mandatului de arestare preventivă (…) emis de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Vrancea, dacă acesta nu este arestat în altă cauză. (…) dispune comunicare prezentei încheieri către Arestul din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea, Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Vrancea, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Focșani, Direcția Generală de Pașapoarte, Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Menține celelalte dispoziții ale încheierii contestate”, se mai arată în hotărâre.
În ceea ce-I privește pe ceilalți doi, aceștia rămâne în arest și trebuie să plătească cheltuieli judiciare către stat. „Respinge, ca nefondate, contestațiile declarate împotriva aceleiași încheieri de către inculpații D(…) Bogdan Andrei și I(…) Marian. (…) obligă pe fiecare dintre inculpații D(…) Bogdan Andrei și I(…) Marian la plata către stat a câte 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunțată în cameră de consiliu, azi, 09.02.2018”, este decizia instanței gălățene.
Captură impresionantă de droguri
La începutul acestei luni, o femeie și trei bărbați, respectiv Mădălina Mihaela V., Ionuț Mirel D., Bogdan Andrei D. și Marian I., au fost reținuți și apoi arestați într-un dosar cu o captură impresionantă de canabis, dosar instrumentat de politiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vrancea sub coordonarea procurorilor DIICOT-Biroul Teritorial Vrancea. Membrii grupării sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic și consum ilicit de droguri, introducerea în țară de droguri de risc, precum și fals material în înscrisuri oficiale.
Suspecții au fost săltați de polițiști în timp ce ridicau de la o firmă de curierat colete în care erau droguri. În total, este vorba de 5,3 kilograme de canabis. La acțiune au participat și politiști de la Maramureș și Satu Mare, acțiunea de prindere în flagrant având loc la Baia Mare. Cei trei bărbați sunt din Vrancea, iar femeia din Satu Mare, ea fiind iubita unuia dintre ei.
„Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Vrancea, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au prins în flagrant delict principalii membri ai unei grupări infracționale, în timp ce ridicau, de la o firmă de curierat, colete cu peste 5 kilograme de cannabis. În urma perchezițiilor desfășurate la locuințele lor, au fost găsite dispozitive pentru confecționarea de cărți de identitate, documente false, laptopuri, imprimante și telefoane mobile.
La data de 1 februarie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, împreună cu cei din Satu Mare și Maramureș, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Vrancea, au organizat, în municipiul Baia Mare, o acțiune de prindere în flagrant a principalilor membri ai unei grupări infracționale, specializată în trafic de droguri. Cei bănuiți au fost depistați în timp ce ridicau, de la o firmă de transport internațional de mărfuri, două colete ce conțineau 5,3 kg. de cannabis„, se arată într-o informare a IPJ Vrancea.
Droguri aduse din Spania și trimise în Marea Britanie
Potrivit anchetatorilor, drogurile erau aduse în țară din Spania și erau revândute apoi în Marea Britanie. De asemenea, inculpații își păstrau și pentru consumul propriu o parte din marfa adusă cu firme de curierat. Oamenii legii spun că membrii grupării ar fi început anul trecut să introducă droguri în țară. După flagrant, la locuințele suspecților, politiștii au făcut percheziții, 7 în Vrancea și una în Satu Mare. Au găsit dispozitive pentru confecționarea de cărți de identitate, documente de studii false, laptopuri, imprimante și telefoane mobile. Politiștii au indisponibilizat și o sumă destul de mare de bani, dar și o mașină.
Anchetatorii mai spun că una din persoanele reținute ar fi emis în fals documente de identitate celorlalți membri ai grupării, documente pe care le foloseau atunci când expediau drogurile din Spania în România, dar și când le ridicau de la firmele de curierat din țară noastră și le trimiteau apoi către Marea Britanie. Anterior acțiunii politiștilor, unii dintre suspecți ar fi fost în Spania și ar fi trimis coletele printr-o firmă de curierat, după care au venit în țară cu avionul și au mers la Baia Mare pentru a le ridica. „Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2017, membrii grupării au introdus în țară, din Spania, droguri de risc, atât pentru revânzarea către alte persoane din Marea Britanie, cât și pentru consumul propriu. După prinderea în flagrant, au fost efectuate 8 percheziții, în municipiile Focșani și Satu Mare, la locuințele principalelor persoane bănuite. Astfel, au fost găsite și ridicate aparatură și dispozitive pentru confecționarea de cărți de identitate și documente de studii false, laptopuri, imprimante și 11 telefoane mobile.
De asemenea, au fost ridicate, în vederea indisponibilizării, sumele de 15.500 de lei și 700 de euro, fiind dispusă măsura sechestrului asigurator asupra unui autoturism. Una dintre persoane este bănuită că ar fi emis în fals acte de identitate pentru membrii grupării, documente ce erau folosite pentru expedierea drogurilor, prin intermediul unor firme de curierat, din Spania în România. 11 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vrancea. În urma administrării probatoriului, 4 persoane au fost reținute pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic și consum ilicit de droguri, introducerea în țară de droguri de risc, precum și fals material în înscrisuri oficiale. La activități au participat și lucrători al Serviciului pentru Acțiuni Speciale”, se mai arată în informarea poliției.
Facem precizarea că pe întreg parcursul urmăririi și procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.