Personajul principal din ‘Altered Carbon’ este interpretat de trei actori, dintre care doi asiatici

0
326


Takeshi Kovacs, personajul principal din noul serial de pe Netflix „Altered Carbon”, ecranizarea romanului science-fiction omonim de mare succes al lui Richard K. Morgan, este interpretat de nu mai puțin de trei actori, unul suedez, Joel Kinnaman, unul american de origine chineză, Byron Mann, și unul de origine coreeană născut în SUA, Will Yun Lee, relatează popsugar.com. Cum de este posibil acest lucru? Acțiunea serialului se petrece cu 300 de ani în viitor, când conștiința umană este depozitată într-un cip și poate fi transferată oricând într-un alt trup. Noua dramă science-fiction a fost primită cu elogii de critică, care a remarcat faptul că este cel mai bun prim sezon al unui serial al Netflix de la „The Crown”, precum și atmosfera asemănătoare cu cea din „Blade Runner” și uneori „Matrix”.
În episodul pilot al serialului, Takeshi Kovacs este împușcat mortal într-un apartament în care se află alături de iubita sa, Sarah. În acest moment, rolul lui Kovacs este interpretat de actorul american de origine chineză Byron Mann. El este un fost membru al unei mișcări rebele numită „Mesagerii”, care însă a devenit mercenar după ce confrații săi de arme au fost masacrați. Când fostul rebel este găsit de forțele speciale interplanetare CTAC, Takeshi este ucis, iar conștiința sa este plasată în conservare.
Mann are o carieră de aproape 30 de ani, apărând în roluri episodice în seriale precum „Dark Angel”, „Hell on Wheels” sau „Arrow”. El a atras însă atenția criticilor cu rolul său de suspect misterios din filmul independent „Jasmine” din 2015. Byron Mann are cele mai puține apariții ca Takeshi Kovacs în primul sezon din „Altered Carbon”, el jucând rolul unui „trup” pe care personajul l-a folosit când era căutat după uciderea rebelilor alături de care luptase. Acțiunea serialului se petrece cu câteva sute de ani mai târziu, când conștiința lui Kovacs este instalată într-un nou trup, cel al lui Elias Ryker, un fost polițist din Bay City. În acest moment personajul principal capătă o nouă înfățișare, pe care o va păstra în majoritatea primului sezon. Rolul lui Takeshi Kovacs în trupul lui Ryker este jucat de actorul suedez Joel Kinnaman.
Fanii îl vor putea recunoaște pe Kinnaman din remake-ul RoboCop din 2014, în care a jucat rolul celebrului cyborg neînduplecat în slujba legii, dar și din filmul cu supereroi din 2016 „Suicide Squad”, în care îl interpretează pe Rick Flag, militarul desemnat să conducă inedita echipă. Publicul de televiziune a putut vedea însă mai multe laturi ale lui Kinnaman în ultimii ani. El a jucat rolul detectivului Stephen Holder în „The Killing” din 2011 și până în 2014, pentru care a fost foarte apreciat de critică. El a fost cooptat apoi în distribuția serialului „House of Cards” pentru al 4-lea și al 5-lea sezon. Kinnaman a jucat rolul guvernatorului de New York Will Conway, nominalizatul Partidului Republican în viitoarele alegeri, și va relua acest rol în al 6-lea și ultimul sezon.
Pe măsură ce primul sezon din „Altered Carbon” avansează, există multe multe momente în care Kovacs își amintește de vremea petrecută alături de Mesageri. În aceste flashback-uri, rolul lui este jucat de actorul american de origine coreeană Will Yun Lee. Lee este un practicant de arte marțiale recunoscut, tatăl lui fiind un mare maestru în Taekwondo. Actorul este cunoscut în principal pentru rolul detectivului Danny Woo în „Witchblade”, dar a avut roluri recurente și în „Hawaii Five-0”, „True Blood” și „Strike Back: Legacy”. El apare de-a lungul întregului sezon de început al „Altered Carbon” în amintirile personajului principal Takeshi Kovacs.
Alegerea actorilor din distribuție nu a fost însă lipsită de controverse, unele voci acuzând că utilizarea lui Kinnaman pentru rolul eroului cu origini japoneze și slovace este o decizie de „albire” a personajului. Actorul suedez nu este de acord cu acest lucru, afirmând că lucrurile se petrec exact așa și în cartea ecranizată și că nu e ca și cum un actor alb este distribuit în rolul unui asiatic. „Cred că a numi asta albirea personajului este o dovadă de lene. Trebuie să încerci să te pui la curent cu toată povestea dacă așa interpretezi lucrurile. Albirea personajelor este un lucru real, care s-a întâmplat o lungă perioadă de timp, și este ceva dizgrațios, după părerea mea. Dar albirea se poate produce când ai un personaj asiatic care este jucat de un alb. Aici este vorba despre un personaj asiatic a cărui conștiință a fost transferată în corpul unui alb. Așa este povestea, așa este cartea”, a declarat Kinnaman pentru Radio Times.
Într-adevăr, în cartea lui Richard K. Morgan Ryker este un ofițer de poliție în ceea ce era odată San Francisco, acum Bay City, al cărui trup este folosit când conștiința lui Takeshi Kovacs este reactivată pentru a soluționa crima asupra magnatului Laurens Bancroft, așa că serialul este fidel cărții. Totuși, după cum scrie site-ul io9, în carte personajul principal Kovacs, care relatează acțiunea la persoana întâi, gândește tot timpul cât este de ciudat pentru el să se uite în oglindă și să vadă fața lui Ryker. Or în serial această perspectivă nu apare la fel de clar.
Creatorul serialului, Laeta Kalogridis, apără însă într-un interviu alegerea actorilor, afirmând că cei doi actori de origine asiatică sunt la fel de importanți pentru firul narativ ca și versiunea lui Kinnaman. „Amândoi au roluri foarte semnificative. Adică au foarte multă acțiune. Amândoi au momente emoționale. Am luat chiar unul dintre acele trupuri asiatice și l-am făcut pe Kovacs/Ryker să se lupte cu el”, a spus Kalogridis.
În ceea ce privește viitorul serialului, Joel Kinnaman a spus deja că într-un eventual al doilea sezon nu va mai fi probabil personajul principal Takeshi Kovacs, sentiment împărtășit și de creatoarea show-ului. Ea a declarat pentru io9 că dacă Kovacs ar avea de ales, el ar alege mereu un corp asiatic. Personajul principal a fost forțat să accepte trupul lui Ryker în primul sezon dar poate în următoarele rolul său va fi jucat de un actor asiatic, notează popsugar.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here