Hipertensiunea în sarcină ar putea reapărea în decurs de un an de la naștere (studiu)

0
284


Femeile care dezvoltă hipertensiune arterială în sarcină s-ar putea confrunta cu reapariția acestei probleme de sănătate în decurs de un an de la naștere, iar multe dintre ele pot să nu fie diagnosticate corect deoarece afecțiunea se manifestă de cele mai multe ori în timpul nopții, sugerează un studiu recent, citat de Reuters. Preeclampsia sau hipertensiunea arterială în sarcină, este o problemă comună. În cazurile grave, aceasta poate fi fatală sau poate duce la complicații serioase pentru copii, precum afectarea unor organe sau tulburări de dezvoltare.
Deși a fost și anterior asociată cu o creștere a riscului de apariție hipertensiunii mai târziu în viață, studiul actual oferă informații noi cu privire la motivul pentru care această problemă de sănătate poate trece neobservată. În cadrul cercetării, oamenii de știință au analizat cazurile a 200 de gravide cu preeclampsie severă, problemă care a dispărut după naștere. În cadrul monitorizării timp de 24 de ore a tensiunii arteriale la un an după ce aceste femei au născut, s-a descoperit că 42% dintre acestea au dezvoltat hipertensiune. Însă, doar 24% dintre aceste cazuri ar fi fost depistate în cadrul unui control de rutină al tensiunii arteriale, au subliniat cercetătorii în jurnalul Hypertension. Motivul, au descoperit specialiștii, era că aceste femei manifestau tensiune mărită pe parcursul nopții. „Descoperirile noastre sugerează că femeile care s-au confruntat cu hipertensiune în timpul sarcinii ar trebui să-și monitorizeze tensiunea arterială mult timp după ce au născut”, a declarat doctor Laura Benschop din cadrul Centrului Medical Erasmus din Olanda, unul dintre principalii oameni de știință care au realizat acest studiu.
Majoritatea femeilor care au participat la studiu aveau circa 32 de ani în timpul perioadei de graviditate și, în general, se aflau la prima naștere. În medie, acestea au fost diagnosticate cu preeclampsie la circa 30 de săptămâni de sarcină, în al treilea trimestru. În urma monitorizării timp de 24 de ore a tensiunii arteriale s-a constatat că 43% dintre femei aveau hipertensiune în timpul nopții, iar 32% în timpul zilei. În afară de numărul mic de subiecți, o altă limitare a studiului o reprezintă faptul că grupul monitorizat ar putea să nu fie reprezentativ pentru întreaga populație, cercetarea fiind realizată în general pe femei albe, cu un nivel ridicat de educație. Totuși, rezultatele sugerează că femeile ar trebui să își verifice anual tensiunea, după cum a sfătuit Heather Boyd, cercetător în cadrul Statens Serum Institut din Copenhaga, Denemarca.
De asemenea, pe lângă monitorizarea tensiunii arteriale, femeile ar trebui să aibă un stil de viață care să nu încurajeze apariția hipertensiunii. „Ele ar trebui să urmeze o dietă sănătoasă… și să scadă aportul de sare”, a notat și doctor Nieca Goldberg, director medical de la Centrul pentru Sănătatea Femeilor Joan H. Tisch din cadrul Universității din New York. „Activitatea fizică și reducerea stresului sunt la rândul lor modalități eficiente pentru menținerea tensiunii arteriale la niveluri sănătoase”, a precizat aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here