Guvernul a aprobat OUG privind măsuri pentru protejarea veniturilor unor categorii de salariați

0
624


Guvernul a aprobat în ședința de joi ordonanța de urgență privind măsuri pentru protejarea veniturilor unor categorii de salariați, angajați din IT, cercetare-dezvoltare și inovare, sezonieri, salariații cu dizabilități încadrați cu handicap grav, dar și angajații part-time, a anunțat Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Executivului. „Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Guvernului României a fost introdusă și adoptată o ordonanță de urgență privind măsuri pentru protejarea veniturilor unor categorii de salariați. (…) Este vorba despre angajați din patru domenii, patru categorii: domeniile IT, care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator, cei care lucrează în cercetare-dezvoltare, inovare, cei care desfășoară activități cu caracter sezonier, precum și salariații care sunt încadrați cu handicap grav sau accentuat. Măsura se aplică pentru veniturile obținute în anul 2018 și asigură, este foarte important, același nivel al veniturilor din salarii și asimilate salariilor realizate în anul 2017, astfel încât angajatorii acestora să nu fie obligați la un efort financiar suplimentar”, a precizat Nelu Barbu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern.
El a precizat că „acordarea acestei facilități este condiționată (…) de majorarea venitului salarial brut cu cel puțin 20% față de nivelul din decembrie 2017, având în vedere transferul sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat”. „Este și o formulă de calcul pentru aceste categorii de angajați. Practic, prin acest act normativ statul român suportă de la bugetul de stat o parte din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de angajat, formula de calcul se aplică venitului brut al angajatului pentru a determina partea de contribuție socială de sănătate care urmează să fie compensată de la buget. (…) Precizez că valoarea reprezentând diferența pozitivă dintre contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată și calculată potrivit prevederilor Codului fiscal și contribuția de asigurări sociale de sănătate reținută la sursă se stabilește de angajator și se evidențiază distinct ca sumă dedusă în declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, pe scurt formularul 112. Persoanele care desfășoară același tip de activitate, din cele patru domenii despre care v-am vorbit, cele patru categorii, dar sunt angajate în instituții publice nu beneficiază de această scutire, întrucât salariile acestora au fost majorate de la 1 ianuarie 2018 pentru a compensa aplicarea transferului sarcinii fiscale”, a arătat Barbu.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a menționat că o altă prevedere a OUG „asigură conservarea venitului net pentru angajații care lucrează part-time, atât din sistemul public, cât și pentru cei din sistemul privat”. „Mai exact, începând cu ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de muncă cu timp parțial, deci part-time, li se vor reține contribuțiile de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate raportate la venitul brut de care beneficiază, iar diferența până la nivelul contribuțiilor aferente salariului minim pe economie va fi suportată în numele angajatului de instituția bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat – pentru că știți foarte bine că existau acele discuții privind faptul că anumite persoane nu ar fi putut să plătească acele contribuții prevăzute pentru salariul minim brut pe economie pentru persoanele care desfășoară activități în regim part-time. Sigur, prin această modificare, nu se mai pune problema”, a afirmat Barbu.
El a mai spus că OUG introduce și o altă măsură „pentru protejarea veniturilor persoanelor aflate în concediu medical și care beneficiază de indemnizație de șomaj, pentru a nu le fi afectat venitul”.
„Pentru aceste persoane contribuțiile de asigurări sociale vor fi calculate în raport cu venitul brut de care beneficiază persoana respectivă, adică indemnizația de șomaj, să spunem, și nu în raport cu salariul mediu pe economie, cum stabilea legislația anterioară”, a precizat Nelu Barbu.
Fiind întrebat în acest sens, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că OUG a fost avizată cu observații din partea Ministerului Justiției, dar a subliniat că observațiile au fost însușite de Ministerul de Finanțe și a punctat că actul normativ nu introduce situații discriminatorii. „Au fost câteva observații din partea Ministerului Justiției, dar propunerea venită astăzi în Guvern, care a fost adoptată, este cea care cuprinde și observațiile însușite. Deci, Ministerul Finanțelor Publice a însușit observațiile Ministerului Justiției. (…) Ordonanța a primit toate avizele, a fost discutată. Din punctul de vedere al Guvernului, nu, nu este discriminatorie, din contră, repară niște situații care ar fi putut fi considerate discriminatorii. Sunt convins că, dacă sunt clarificări necesare, colegii din Ministerul Finanțelor le vor face”, a mai afirmat Nelu Barbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here