ANRE: Persoanele fizice nu pot produce și livra energie în reţea; nu există o soluţie pentru fiscalizarea acestei activităţi

0
472


Persoanele fizice nu pot în prezent să producă energie și să o livreze în rețea, întrucât Ministerul Finanțelor nu a identificat modul în care poate fi impozitată această activitate, a declarat, joi, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o dezbatere publică pe tema unui proiect de ordonanță al ANRE privind prețul pentru energia produsă de persoanele fizice în centrale din surse regenerabile mai mici de 100 kW.
El a amintit că Legea 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile prevede că „persoanele fizice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică aparținând operatorilor de distribuție concesionari, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic al rețelei electrice”. „Nu ne este clar care va fi regimul fiscal pentru persoanele fizice care produc energie și o livrează în rețea. Am inițiat discuții cu Ministerul Finanțelor, dar încă nu au fost luate măsuri pentru a elimina aceste bariere. Astfel că, până la identificarea acestora, cine vrea să facă acest lucru trebuie deocamdată să fie persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală”, a spus oficialul ANRE.
Prezent la dezbatere, Dan Sorin Mărgineanu, o persoană fizică ce a instalat panouri fotovoltaice pentru a-și acoperi o parte din consum, spune că așteaptă de câțiva ani o clarificare a situației, astfel încât factura plătită furnizorului de energie să se compenseze cu cantitatea de electricitate pe care o livrat-o în rețea. „Am o investiție începută în 2015. Anul trecut am finalizat, am introdus în rețea 2.000 de kWh, am consumat 3.200 de kWh, pe care i-am plătit la zi, dar pentru cei 2.000 nu am niciun răspuns. Am făcut petiții la ANRE, de unde mi s-a spus să mă înregistrez PFA sau să aștept modificarea legii. Ne chinuim așa de vreo șase ani, oare de ce nu facem ca în alte țări europene? Când nu reușești, soluția e să-i copiezi pe unii care au reușit”, a spus el.
Un alt mic producător a atras atenția reprezentanților ANRE că trebuie neapărat să deblocheze situația, întrucât Legea 220 se referă clar la persoanele fizice, nu la cele fizice autorizate.

Continuarea pe http://bit.ly/2Ec1Jv8

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here