Cesiunea de acțiuni ale societăților comerciale este legală și nu încalcă prevederile schemei de ajutor de minimis Start-Up Nation, însă noii deținători ai acestor companii trebuie să știe că vor prelua inclusiv obligațiile ce decurg din implementarea schemei, precizează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), într-un comunicat transmis luni. „Scopul programului Start-Up Nation este acela de a ajuta întreprinzătorii aflați la început de drum să pornească o afacere. De aceea, obiectivele urmărite au în centrul lor stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de muncă, inserția pe piața muncii a persoanelor defavorizate, șomerilor și absolvenților, creșterea investițiilor în tehnologii noi inovative. Pe de altă parte, cesiunea de acțiuni ale societăților comerciale este legală, ea neîncălcând nici legislația și nici prevederile schemei de ajutor de minimis Start-Up Nation. De altfel, identificarea unor oportunități de afaceri este o caracteristică a spiritului antreprenoriatului. Totuși, noii deținători ai acestor societăți comerciale, beneficiare de ajutor de minimis în cadrul programului, trebuie să știe că vor prelua inclusiv obligațiile ce decurg din implementarea schemei, cum ar fi, de exemplu, menținerea locurilor de muncă nou create prin program pe parcursul a doi ani sau păstrarea echipamentelor pentru care s-a obținut finanțarea”, se arată în comunicatul citat.
Potrivit ministerului de resort, cei care preiau aceste proiecte trebuie să fie conștienți de faptul că planul de afaceri este unul gândit pentru altcineva și nu este neapărat cel mai potrivit pentru ei, iar aceștia vor avea obligația de a lucra cu ceva „croit” pe alte repere, care nu poate fi adaptat nevoilor și structurilor lor. ”Este important să creștem atractivitatea programului pentru antreprenori și să simplificăm, în ediția 2018, pe baza experienței anului trecut, accesul la finanțare. Vom intensifica ritmicitatea consultărilor cu mediul de afaceri pentru a adopta, împreună cu acesta, soluții de fluidizare a procedurilor pentru întreprinzătorii care văd în Start-Up Nation șansa reală de a-și îndeplini visul de a deveni antreprenori de succes, de a avea un nivel de trai ridicat și o viață mai bună”, subliniază ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Oprea.
Reprezentanții platformei de anunțuri online OLX au declarat, recent, că investighează aspectele legale privind comercializarea pe acest site a proiectelor Start-Up Nation și că au trimis o solicitare în acest sens către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), pentru a evita orice fel de nereguli. Aceștia au arătat că, în total, în ultimele șase luni, s-au publicat circa 200 de anunțuri pentru vânzarea de proiecte Start-Up Nation. Peste 80% dintre proiecte au fost scoase la vânzare în ultimele trei luni, iar în acest moment sunt puțin peste 100 de anunțuri active. Ca prețuri, cele mai multe sunt între 4.000 și 5.000 de euro, însă sunt și proiecte care sunt scoase la vânzare la prețuri mai mari de atât, au mai spus cei de la OLX, fără a preciza valoarea maximă cerută de un astfel de ofertant.
Totodată, cele mai multe oferte fac parte din categoria „Servicii și echipamente profesionale”, iar domeniile cu cele mai multe anunțuri sunt din industria ușoară și cea alimentară (70% dintre anunțuri). Reprezentanții OLX au adăugat că nu pot furniza date legate de zona geografică, vârstă, sex sau alte date cu caracter personal, conform termenilor și condițiilor de pe site. Pe de altă parte, nu au existat anunțuri pentru cumpărarea de proiecte Start-Up Nation.
În urmă cu o săptămână, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, ministrul de resort, Radu Oprea, a fost întrebat care este opinia sa despre faptul că unii câștigători ai programului guvernamental Start-Up Nation își vând proiectele pe OLX. „Spiritul antreprenorial se vede că este viu în România, că suntem creativi și inventivi. Sigur că Start-Up Nation este un program care dorește să crească acest spirit antreprenorial”, a răspuns Oprea, inițial.
Parlamentarii au insistat, însă, pe subiect, iar Oprea a adăugat: „Ideea este că atunci când am discutat în Comisia economică a Senatului, împreună, dacă este corect să limităm creativitatea celor care aplică, împreună am ajuns la concluzia că nu este bine. Dacă se dovedește că, într-adevăr, devine un fenomen sau că are o incidență… este până la urmă vorba de un caz izolat sau de mai multe cazuri și trebuie să vedem în totalul aplicațiilor ce înseamnă și dacă se transformă sau nu într-un fenomen, dacă atingem un prag. Atunci într-adevăr cred că trebuie luate măsuri, trebuie introduse anumite limitări. Dacă sunt probleme izolate, până la urmă fac parte din viață și este normal să se întâmple”.
Prin acest program, o firmă nou înființată primește o finanțare de până la 200.000 de lei, care poate reprezenta 100% din valoarea proiectului. În sesiunea 2017 au fost declarate câștigătoare circa 8.600 de planuri de afaceri, astfel că cele 200 de proiecte care au fost scoase la vânzare până acum pe OLX reprezintă circa 2,3% din total.