VIDEO: Olanda – O vacă a devenit vedetă naţională, după ce a „refuzat” să meargă la abator

0
657


O vacă din rasa limousine a reușit să evadeze în timp ce era transportată spre abator și s-a refugiat într-o pădure din Olanda unde trăiește de peste o lună, declanșând un elan de solidaritate din partea internauților olandezi, care au luat hotărârea de a o salva, informează AFP.
Povestea vacii Hermien, care s-a ascuns în pădure pentru a scăpa de destinul ce îi era rezervat, a emoționat o țară întreagă. Un val de compasiune s-a declanșat pe rețelele de socializare, iar un partid politic a lansat o campanie de finanțare participativă. Mii de olandezi au cotizat pentru a oferi acestei vaci șansa de a-și trăi ultimii ani din viață într-un refugiu pentru bovine, în loc să fie sacrificată într-un abator. „A trecut printr-un moment de stres și de panică atunci când a văzut camionul ce o ducea la abator. De atunci, nu reușim să o prindem”, a dezvăluit pentru AFP medicul veterinar Edo Hamersma.
Hermien a evadat alături de o altă vacă, însă aceasta din urmă a fost capturată la scurt timp după ce animalele au început să fugă pe un câmp din estul Olandei. Rămasă singură, Hermien trece pe la grajdurile din vecinătate pentru a se hrăni în fiecare noapte. Chiar și familia regală olandeză și-a exprimat sprijinul față de cauza ei. „Trebuie să o salvăm pe vaca Hermien” și „să o cumpărăm împreună pentru a-i oferi libertatea”, a scris pe Twitter Pieter van Vollenhoeven, ginerele fostei regine Beatrix. Această mișcare de solidaritate a permis strângerea unei sume de aproape 50.000 de euro, suficient de mare pentru a cumpăra animalul de la proprietarul ei și pentru a-i permite să își continue viața într-un refugiu pentru bovine, a anunțat cotidianul olandez AD. Însă animalul trebuie să fie mai întâi capturat.
„Nu pot să mă apropii de ea și să o împușc cu un tranchilizant pentru a o adormi. Este foarte stresată și temătoare, ar putea să se sperie și să traverseze autostrada”, a prevenit același medic veterinar, care a salvat deja alte două vaci aflate într-o situație asemănătoare, în aceeași regiune. „Trebuie să o lăsăm în pace, să așteptăm venirea unor zile însorite și să scoatem cirezile pe câmpie. Atunci, ea se va apropia din proprie inițiativă de semenii ei”, a continat Edo Hamersma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here