Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Sindicaliștii afiliați SLI vor trimite Guvernului lista cu problemele din învățământ


Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a dat Guvernului un ultimatum, prin care a cerut soluționarea mai multor probleme cu care se confruntă în acest moment angajații din educație. Cele mai grave probleme sunt reducerea posturilor din mai multe unități de învățământ, comasarea claselor, salariile mici ale angajaților din sistemul educațional, discriminarea personalului din educație comparativ cu alte sectoare bugetare, prin neacordarea unor sporuri.
Dascălii spun că deși s-a repetat de mai multe ori că nu vor fi scăderi salariale, după ce profesorii au încasat leafa după noua lege, au apărut și primele scăderi. Potrivit informațiilor furnizate liderul SLI Vrancea, Constantin Ionescu, personalul nedidactic cu jumătate sau un sfert de normă a pierdut la salariu din cauza noului Cod Fiscal. Este vorba de câte 200 de lei pentru cei cu jumătate de normă, iar cei care au un sfert de normă, trebuie să aducă 54 de lei de acasă, pentru că toate contribuțiile sociale se plătesc la nivelul salariului minim pe economie, chiar dacă au venituri mai mici. „Așa cum am mai spus și la începutul anului, nemulțumirile noastre pe legea salarizării continuă. S-a văzut că personalul nedidactic, mai ales cei care au sub jumătate de normă, a pierdut la noua grilă de salarizare. Costul standard per elev nu ne mulțumește deloc. În următoarele două săptămâni vom trimite adrese la toate ministerele cu un ultimatum. De asemenea, vom merge prin școli să vedem toate nemulțumirile colegilor noștri. Dacă nu se va ține cont de nemulțumirile noastre, vom stabili și un calendar al protestelor”, ne-a spus Constantin Ionescu, președintele SLI Vrancea.
La nivel național, nemulțumirile sunt cu atât mai mari. „Colegiul Național al Liderilor FSLI a decis să dea ultimatum Guvernului. Vom înainta Executivului lista cu problemele sistemului. Dacă în maximum două săptămâni nu vor fi negocieri, vom trece la acțiuni de protest care pot culmina cu declanșarea unui conflict de muncă de amploare, inclusiv greva generală. Principala problemă a sistemului se referă la reducerea posturilor, din cauza costului standard per elev, care este calculat greșit. Sunt posturi unice care sunt desființate. La această oră avem școli în care angajații nu-și vor primi salariile pentru că nu avem contabili care să semneze statele și ordinele de plată. Problema salariilor mici este de asemenea gravă. Prin Legea cadru nr. 153/2017, a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic și cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziționat între 1,64 și 2,76 (coeficienți de ierarhizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare”, a transmis președintele FSLI, Simion Hancescu, într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?