Un Mussolini în viață și aproape agreabil străbate și seduce o Italie debusolată în comedia „Sono tornato”, lansată joi în această țară, cu o lună înainte de alegerile legislative, informează AFP. Acest film preia cu fidelitate tiparul oferit de „Er is wieder da” (2015), o comedie germană adaptată pentru marele ecran pe baza unui bestseller scris de Timur Vermes, ce prezintă succesul fulminant al unui Adolf Hitler care revine la viață în Germania contemporană, în anul 2012.
În „Sono tornato”, Mussolini, interpretat fără tușe caricaturale de Massimo Popolizio, este acela care se trezește în Roma în anul 2016 și descoperă o Italie multietnică și pe punctul de a recunoaște căsătoriile gay. Reperat de un cineast debutant și ambițios, personajul Mussolini se îmbarcă într-un fel de „road trip” foarte amuzant, pentru a-i întâlni pe italienii zilelor noastre, înainte de a deveni vedetă de televiziune, unde toată lumea crede că are de-a face cu un actor de comedie. La fel ca în cazul filmului german, regizorul Luca Miniero integrează secvențe cu întâlniri ale actorului deghizat în Mussolini și trecători, care îl întâmpină cu zâmbete, îi cer să facă selfie-uri alături de el și îi adresează salutul fascist.
În scene de pură ficțiune, dar și în cele care par desprinse dintr-un documentar, dialogul este liber: un țăran italian spune că vrea să îi arunce pe toți imigranții în mare – cu excepția ginerelui său -, iar un napolitan se declară favorabil ideii de dictatură pentru a readuce ordinea în țară, insistând însă pentru „o dictatură liberă, cu două partide”. „Nu am vrut să facem un proces al lui Mussolini, istoria l-a judecat deja. Am vrut să vorbim despre italieni”, a declarat pentru AFP Luca Miniero, care a adaptat deja pentru publicul italian o populară comedie franceză, „Bienvenue chez les Ch’tis”, difuzată în Italia sub titlul „Benvenuti al Sud”.”Am descoperit o Italie fără direcție politică, destul de rasistă, furioasă, puțin deprimată, care își caută un conducător puternic. Dar am găsit-o totuși mai umană decât Germania din filmul ‘Er ist wieder da’, există mai puțină furie”, a adăugat regizorul italian.
În filmul italian, fostul dictator cântă, plânge și râde. Este prea uman, potrivit unora dintre critici, care regretă faptul că o singură bunică evreică, suferind de Alzheimer, își amintește în acest film de realitatea fascistă. „În epocă, oamenii râdeau la fel ca acum, în epocă ei credeau că Mussolini era un actor de comedie”, spune acel personaj. Puțin câte puțin, comicul lasă loc unei realități care a înghețat zâmbetele spectatorilor italieni. „De ce să faci glume despre imigranți? Dacă aveți șobolani în casă, nu chemați un actor de comedie, îi chemați pe cei de la deratizare”, declară personajul Mussolini în prima sa emisiune de televiziune. „La început râzi, apoi îți e puțin rușine de râsetele noastre”, explică regizorul italian. „În fond, Mussolini e unul dintre ai noștri, nu a plecat niciodată cu adevărat dintre noi”, a adăugat cineastul italian.
În box office, filmul s-a clasat pe locul al treilea în ziua lansării sale, cu 16.500 de spectatori, fiind devansat de „The Post” (regizat de Steven Spielberg, 28.500 de spectatori) și „Maze Runner: The Death Cure” (regizat de Wess Ball, 20.500 de spectatori). „Mi-a plăcut foarte mult filmul german din urmă cu doi ani. Acesta m-a făcut să râd mai puțin, m-a emoționat mai mult”, spune Matteo, un student de 24 de ani, la finalul unei proiecții ce a avut loc într-un cinematograf din Roma. „Există o parte a Italiei și italieni care regretă timpurile în care exista ordine, iar asta îți dă de gândit”, a adăugat un bărbat de aproximativ 50 de ani, care a preferat să își păstreze anonimatul.
Luca Miniero afirmă că a fost „o pură întâmplare” faptul că filmul lui a fost lansat cu doar o lună înainte de alegerile legislative din Italia. Specialiștii se așteaptă la un progres al partidelor populiste și de extrema dreaptă. Personajul creat de cineastul italian îi atacă pe toți rivalii lui, fără a face nicio diferență între ei, însă regizorul speră că acest film îi va determina pe italieni să se meargă la vot. „Nu riscăm o întoarcere la fascism cu tancuri pe stradă, dar ne aflăm deja în plin populism”, a avertizat el. Åi acest lucru se întâmplă, spune regizorul peliculei, chiar dacă Mussolini din pelicula lui, reluând cuvintele rostite de adevăratul Mussolini, îi previne pe italieni într-un monolog plin de blazare: „Nu e greu să guvernezi această țară, e doar inutil”.