Începând de astăzi, urmează să discutăm despre cum anume pot fi împărțite bunurile comune.
Partajul este o operațiune juridică prin care bunurile comune a două sau mai multe persoane sunt împărțite între acestea. Bunurile comune pot fi deținute în coproprietate sau în devălmășie.
Partajul se poate realiza fie pe cale convențională, atunci când coproprietarii se înțeleg între ei cu privire la modalitatea de realizare a acestuia, el putându-se face în această situație la notarul public, fie prin hotărâre judecătorească, la instanța de judecată, în cazul în care părțile nu se înțeleg cu privire la modalitatea de împărțire a bunului comun. Partajul este valabil chiar dacă nu cuprinde toate bunurile comune din masa de bunuri care se împarte. Pentru celelalte bunuri care nu au fost cuprinse la partaj se poate face oricând un partaj suplimentar.
În cazul în care un coproprietar nu are capacitate de exercițiu ori are capacitate de exercițiu restrânsă, și vorbim aici despre minorii sub 14 ani sau aceia între 14 și 18 ani, persoanele puse sub interdicție etc., partajul va putea fi făcut prin bună învoială (pe cale convențională) doar cu autorizarea instanței de tutelă, precum și a ocrotitorului legal dacă este cazul.
Împărțirea bunurilor comune prin partaj poate fi făcută oricând, cu anumite excepții prevăzute special de lege. Cu privire la modul în care se face partajul bunurilor comune precizăm că acesta în mod normal se va face în natură, proporțional cu cota-parte a fiecărui coproprietar. Dacă însă bunul nu se poate împărți în natură, fiind indivizibil sau dacă nu este comod partajabil în natură, atunci partajul se va face în unul dintre următoarele modalități:
– fie se atribuie întregul bun în favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora, în schimbul unei sume de bani (sulte),
– fie se vinde bunul în modul stabilit de coproprietari. Dacă aceștia nu se înțeleg, atunci bunul comun va fi vândut la licitație publică, prețul fiind distribuit coproprietarilor proporțional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei.
Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.
Avocat MANUELA FLOREA