Au început pregătirile pentru gala de sâmbătă seara a Premiilor Goya ale cinematografiei spaniole

0
466


Au început deja pregătirile pentru gala Premiilor Goya, prestigioasele recompense ale cinematografiei spaniole care vor fi decernate la 3 februarie în deja tradiționala sală Madrid Marriott Auditorium Hotel. Cea de-a 32-a ediție a premiilor Goya va putea fi urmărită în direct începând cu orele 22:00 pe canalul 1 al postului TVE și îi va avea ca maeștri de ceremonie pe comicii Joaquín Reyes și Ernesto Sevilla, relatează online ziarul spaniol La Vanguardia. Cei doi preiau astfel ștafeta de la actorul Dani Rovira, care a fost prezentatorul celor trei ediții anterioare ale galei.
Joaquín Reyes și Ernesto Sevilla au înregistrat câteva spoturi prealabile ceremoniei în care se poate aprecia tonul plin de umor cu care doresc să întrețină atmosfera în cele peste două ore cât va dura ceremonia. Ceea ce este clar este că va fi o gală în care politica va fi lăsată pe planul al doilea și va prima discursul feminist, cu un mare ecou de la dezvăluirea cazurilor de abuz sexual comise de producătorul Harvey Weinstein de la Hollywood.
Mișcarea #MeToo și platforma Time’s Up’ au avut impact asupra principalelor ceremonii cinematografice atât naționale cât și internaționale pentru a susține nu doar victimele abuzurilor, ci și pentru a pretinde pentru femei aceleași salarii și aceleași condiții de lucru ca ale bărbaților în industria spectacolului. Urmând acest exemplu, gala de sâmbăta seara nu va fi lipsită de discursuri mobilizatoare. Merită de asemenea remarcată la actuala ediție diversitatea limbilor din filmele nominalizate, de la limba bască (euskera), catalană și spaniolă și până la limba engleză. Filmul cu cele mai multe nominalizări (în total 13) este cel în limba bască – „Handia” – bazat pe fapte reale și care prezintă povestea uriașului Altzo, un tânăr care a început să crească la 20 de ani și care a străbătut lumea împreună cu fratele său în căutarea norocului.
Isabel Coixet și pelicula sa „La librería” filmată în engleză a primit 12 nominalizări, printre care și cele pentru cel mai bun regizor și cea mai bună actriță, și care este o ecranizare a romanului cu același nume al scriitoarei Penelope Fitzgerald. Este urmat de filmele „El autor”, cu nouă nominalizări; „Estiu 1993” – opera prima în catalană a Carlei Simón Estiu, cu câte opt, și filmul horror supranatural „Verónica”, al lui Paco Plaza, cu șapte nominalizări. Isabel Coixet, singura femeie nominalizată la categoria cel mai bun regizor, îi va avea ca rivali pe Manuel Martín Cuenca („El autor”); Aitor Arregi și Jon Garano („Handia”) și Paco Plaza (Verónica).
La premiul Goya pentru cel mai bun actor secundar sunt nominalizați: José Mota („Abracadabra”), Antonio de la Torre („El autor”), David Verdaguer („Estiu 1993”) și Bill Nighy („La librería”). Adelfa Calvo („El autor”), Anna Castillo („La llamada”), Belén Cuesta („La llamada”) și Lola Duenas („No sé decir adiós”) sunt artistele nominalizate la categoria cea mai bună actriță într-un rol secundar. Președinta Academiei spaniole de film, Yvonne Blake, va fi marea absentă a galei, având în vedere că se recuperează după un infarct suferit anul trecut. Tradiționalul discurs în care sunt trecute în revistă cele mai bune filme ale actualei ediții va fi rostit de Nora Navas și Mariano Barroso, vicepreședinta și respectiv vicepreședintele instituției.
La rândul său, veterana actriță Marisa Paredes va fi omagiată cu un premiu Goya onorific, „pentru cariera sa îndelungată și prolifică pe care o desfășoară cu vigoare absolută, mizând pe proiecte cinematografice naționale și internaționale caracterizate prin risc și prestigiu”, notează Academia într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here