A spart o casă nelocuită, s-a „cazat“ în ea și s-a ospătat timp de o săptămână; după ce l-a prins, păgubitul l-a „eliberat“ deoarece în Codul Penal pedeapsa este prea mică

0
7251


O poveste ca cele din filme s-a întâmplat în comuna vrânceană Gura Caliței. Pentru cititori, totul va fi foarte comic, dar pentru cei păgubiți nu este deloc amuzant. Este vorba de o casă prădată de un hoț, din satul Dealul Lung, comuna Gura Caliței. Până aici, nimic neobișnuit, pentru că în ziua de astăzi citim și auzim tot felul de știri de genul acesta, dar citiți tot textul pentru a afla  ce și cum s-a întâmplat!
Irina și Marian Voicu (FOTO), doi tineri din satul Cândești, au o casă moștenită în satul Dealul Lung, în care nu locuiau efectiv, ci se mai duceau din când în când să vadă ce se mai întâmplă pe acolo. Duminica trecută, Marian a fost sunat de un vecin care i-a spus că are impresia că o persoană i-a spart casa și a furat din bunurile din locuință. „Soția mea Irina are o casă moștenită de la bunicii ei, în comuna Gura Caliței, satul Dealul Lung, punct Bâtcari. Casa este undeva pe o coastă, dar nu este locuită, noi ne ducem pe acolo o dată pe săptămână să vedem ce se mai întâmplă. Casa noastră a fost spartă săptămâna trecută. Duminică dimineața, pe data de 28 ianuarie, ne-a sunat cineva din sat și ne-a spus că a văzut o persoană străină ce căra niște saci de la casa noastră, spre marginea pădurii. Persoana care ne-a anunțat trecea pe acolo, venind dinspre satul Rașca, de la un unchi, și a luat-o pe scurtătură ca să ajungă mai repede acasă. Acesta a bănuit că ar fi spart casa noastră și s-a dus repede să vadă dacă așa este. Ajuns acolo, a văzut totul răvășit, nu a intrat în casă și s-a dus repede să ne sune, să ne anunțe că cineva ne-a spart casa” a spus Marian.
După ce a fost anunțat, Marian și-a luat soția și a plecat la socri, care locuiesc în Gugești, apoi s-au dus la secția de poliție din Gugești ca să anunțe că cineva le-a prădat casa. Doi agenți de poliție au plecat împreună cu aceștia înspre Dealul Lung. Neputând ajunge cu mașina până în fața casei, deoarece drumul nu permitea acest lucru, au început toți șase să urce pe jos înspre locuință. „Imediat am plecat, m-am dus și i-am luat pe socrii mei de la Gugești, Å¢îrdea Ionica și Vasile, pentru că ei sunt proprietarii, apoi am fost la sediul Poliției din Gugești să anunț. De la sediul poliției am plecat cu poliția după noi înspre Dealul Lung. Am mers cu mașinile până unde am putut ajunge, apoi pe jos” a continuat Marian.
La un moment dat, Marian, a văzut două persoane care se îndreptau de la casa lor spre pădure. Åži de aici începe „filmul”. Luați o pungă de popcorn, așezați-vă comod în fotoliu, închideți televizorul și citiți mai departe. „Urcând dealul, la un moment dat, am văzut două persoane care se îndreptau de la casa noastră spre pădure. În primă fază ei nu ar avea ce să caute pe acolo.  Întâlnindu-ne cu băiatul care ne-a anunțat de spargere, acesta ne-a spus: „Băi, vezi că ăștia au trecut să-l anunțe pe ăla că urcați la deal, că a văzut că e mișcare pe aici”. Eu cu soția am luat-o pe o altă scurtătură, sperând să îi prindem, deși era distanță cam de un kilometru între noi. Cele două persoane de fapt sunt doi frați, neamuri cu spărgătorul, și sunt și ei suspecți și complici, deoarece s-au găsit obiecte furate din casa noastră, la ei acasă. Ei de asta aveau interesul să-l anunțe pe hoț că venim! Poliția împreună cu socrii mei s-au dus la casă direct, să vadă ce s-a întâmplat. Am văzut că hoțul era ascuns în scorbura unui copac și cei doi (rudele hoțului-n.r.) s-au dus să-l scoată de acolo ca să nu fie prins, pentru că aceștia au văzut că e zarvă mare. I-am văzut pe toți trei cum coborau și i-am strigat: «Băi, ia veniți încoace, să vă zic o vorbă!». Au coborât cei doi frați, iar cel de-al treilea a fost îndrumat de aceștia să o ia pe o altă parte, ca să nu-l prindem noi. Am stat de vorbă cu ei, dar au dat-o la întors, spunând că dacă știau, că puneau ei mâna pe el și-l prindeau, dar era clar că mint și că știau dinainte. Am renunțat la discuția cu ei și am fugit după cel de-al treilea, dar i-am pierdut urma”, a precizat Marian.

Hoțul, locatar în casa prădată

Lipsit de ajutor în acel moment, Marian a decis să ceară sprijinul unui vecin pentru prinderea hoțului. Într-un final, Marian a prins hoțul… „Am sunat repede un băiat de încredere din zonă de acolo și i-am zis: «Mi-au spart casa unii, ia-o tu pe partea cealaltă, eu pe partea asta. Vezi că s-ar putea să coboare pe partea ta, spre Rașca». Eu am coborât înapoi spre casă, hoțul a ieșit din hățiș și prietenul meu l-a văzut și l-a prins. M-am întors la ei și l-am luat repede la întrebări. A recunoscut că el a spart casa, a făcut dezordine, a făcut mâncare acolo și a stat aproape o săptămână în casă. Cât a fost zăpadă și viscol, el a stat în casă. Ușile erau închise cu lacăt, dar a spart un geam și a intrat pe acolo. Tot pe geamuri a intrat și în restul camerelor din care a furat diferite lucruri și obiecte. S-a îmbrăcat cu hainele noastre, cu ce aveam pe acolo, s-a schimbat, a făcut focul, și-a făcut mămăligă, a mâncat ouă, cartofi… a stat ca la el acasă. Åži-a făcut nevoile în casă, în sticle de 6 litri, ca să nu iasă afară pe zăpadă, să facă urme”, povestește Marian. 
Hoțul știa că nu stă nimeni în acea casă, a pândit momentul oportun și a pătruns în locuință pe un geam, pe care l-a spart. Åži acolo a stat vreme de o săptămână, la căldură și sătul! Din spusele lui Marian, s-a îmbrăcat cu haine găsite prin casă, și-a făcut de mâncare, a făcut focul, a improvizat un wc, practic s-a simțit ca la el acasă! Sau poate mai bine decât acasă, căci în casa lui Marian  nu consuma din bunurile personale și nici nu plătea pentru ele.
Dar nu a fost suficient atât! A cotrobăit prin casă și s-a gândit că ar fi bine să facă rost de niște rachiu, așa că a luat diverse obiecte și lucruri din casă, pe care le-a dat pe băutură. „Din ce a găsit pe acolo, mai exact un topor, o secure, scaune, pături, cuverturi, preșuri noi, le-a luat și le-a vândut sau le-a dat pe băutură. O parte din ele le-a dus la unul din cei doi frați, o parte le-a dus la niște persoane mai sus de noi, care sunt mai izolate, și câte ceva la niște persoane după Valea Mică”, a continuat Marian.

Polițiștii au făcut poze și au plecat la un alt caz

Poliția, unde-i Poliția? Ne-am concentrat pe ce s-a întâmplat între Marian și ceilalți, dar ce s-a întâmplat cu poliția și socrii? În tot acest timp, cât Marian a prins hoțul și deja aflase de la el adevărul, polițiștii au fost în casă, au făcut poze, apoi au plecat la un alt caz din zonă.
Dar oare nu s-au întrebat de ce nu mai apare Marian și soția lui, care o luaseră pe scurtătură să caute făptașul? Se pare că nu… Marian a decis să sune la 112 crezând că cei doi agenți se vor întoarce să preia hoțul și să-l ancheteze. După minute bune de așteptat, Marian, cu hoțul de mână, a primit răspuns de la un agent de poliție să intre pe internet și să caute Codul Penal, să vadă ce scrie acolo legat de furt.
„Între timp, poliția a văzut ce s-a întâmplat în casă, a făcut câteva poze și a plecat la un alt caz, în pădure. Eu am sunat la 112 după ce l-am prins, mi-a făcut legătura la Județeană, apoi a rămas că mă vor suna cei de la Gugești, Dumbrăveni. Au trecut vreo 20 de minute, dar nu m-a sunat nimeni. Am sunat iar la 112. «Doamnă, ați zis că mă sună cineva. Nu m-a căutat nimeni. Ce fac cu ăsta? L-am prins! Ce-i fac? Stau cu el în brațe?» Eu mă gândeam că se întorc repede polițiștii cu care am venit, nu știam că sunt la un alt caz. Într-un final am primit numărul de serviciu al unuia din cei doi, care fusese la casă cu socrii, și mi-a spus că nu poate face nimic. «Chiar dacă este furt, prejudiciul este mic. Intră și tu pe internet, caută Codul Penal și citește acolo, vezi care-i treaba!». Eu l-am prins cu gândul că vine să-l ia și îl duce să-l ancheteze ca să spună tot și să recuperez bunurile, că timpul trece și nu le mai recuperezi. Chiar dacă sunt chestii mărunte, pentru mine contează, e dreptul meu, e casa mea”, spusne Marian.

Prinde hoțul, dă drumul la hoț!

E ca în jocul copilăriei noastre, când jucându-ne de-a v-ați ascunselea, ieșeam din joc, zicând „piua”. Ei bine, în acest caz real, ieșirea din joc a făptașului se face cu „acordul” polițiștilor. „Agentul de poliție mi-a zis că mare lucru oricum nu îi vor face, că îi vor lua doar o declarație într-o zi, în primă fază. Eu i-am zis că dacă îi dau drumul, nu-l mai găsești că se ascunde. Răspunsul a fost: «Ei, lasă, că-l găsim, nu te privește pe tine! Procedura nu mă lasă să-l iau și să-l țin 24 de ore. Ce vrei să fac, să-l iau la mine acasă? Nu putem veni înapoi că suntem la un alt caz! Trebuie să avem grijă de atâtea comune, suntem doar doi pe toată zona asta! Vă prezentați luni dimineață la ora 8.00 la post, la Gugești»”, a declarat Marian.
Tânărul păgubit spune că a negociat cu hoțul să rămână de bunăvoie la un nene din satul Rașca, până a doua zi, când urma să fie anchetat de organele statului. „După ce a recunoscut hoțul tot, împreună cu băiatul care m-a ajutat și unchiul lui, am vrut să ne ducem să luăm tot ce a furat. «Iei hoțul la tine ca mâine când urc cu poliția să-l găsim la tine?», i-am zis unchiului celui care m-a ajutat. Hoțul a fost de acord. «Da, mă duc la ăsta, stau la el, nu plec de acolo!». Åži a plecat cu domnul”, a continuat Marian.
Luni, Marian a plecat împreună cu polițistul din comună pe urmele hoțului, încercând să dea de bunurile furate din casă. „A doua zi mă duc la Poliție la Gugești și a venit un polițist de la Gura Caliței, cu care am plecat la postul din comună. Acolo mai era un om după Rașca, ce depunea și el o plângere că i s-a spart casa. A luat plângerea lui, ne-a ascultat și pe noi și m-a întrebat ce vreau să facem. I-am zis că vreau să meargă acolo, că abia îi mai sperii pe ăia din zonă când văd că vine Poliția. Am urcat la casă, am fost la persoanele care stau mai sus de noi, despre care știam de la hoț că le-ar fi dus câte ceva din bunuri. Hoțul primise țuică pe tot ce le-a dus, adică un sac cu patru pături și altele. Inițial nu vroiau să spună, dar în prezența polițistului au început să scoată topoare, securi, dar nu erau ale noastre. Erau furate și de la alții. Unul din copiii persoanelor din deal a recunoscut că hoțul i-a adus un topor și o secure, pentru care i-a dat 2 kg de țuică, plus păturile și altele”, a declarat Marian.
Tot păgubitul spune că un băiat oi-ar fi povestit cum cei care au luat bunurile s-ar fi înțeles să nu recunoască nimic. „L-am luat pe băiatul ăsta cu mine și am coborât la un frate de-al lui, care stătea mai jos. În casa respectivă s-au adunat și cei doi care frați neam cu hoțul și ar fi pus țara la cale. Până am coborât jos, pe băiat l-am păcălit că știu adevărul și mi-a spus că s-au pus la cale să nu recunoască niciunul și să ascundă bunurile. Am ajuns la fratele acela și l-am pus față în față cu băiatul pe care îl luasem cu mine. Acesta din urmă a recunoscut, dar fratele său nu. Li s-au luat câteva date și polițistul a plecat”, a adăugat Marian.

Hoțul, „eliberat” de rude 

Tânărul păgubit povestește că asemenea filmelor western, rudele prăduitorului s-ar fi dus noaptea înarmați cu securi și topoare în satul Rașca să-l amenințe pe gospodarul unde hoțul rămăsese, așa cum s-a înțeles cu păgubitul, să doarmă și să aștepte poliția a doua zi. „În noaptea de duminică spre luni, fratele hoțului, împreună cu soția sa, s-au dus cu securile în mână la acel om la care rămăsese să doarmă. L-au amenințat că le dă foc la casă dacă intră cumva la pușcărie fratele lui și dacă îi prinde pe drum le taie picioarele. L-au luat pe hoț de acolo”, a precizat Marian.
Păgubitul știe că prejudiciul este mic, însă proprietatea și bunurile sunt sfinte pentru el și vrea cu tot dinadinsul să-și recupereze în totalitate lucrurile furate, iar făptuitorul să fie tras la răspundere. „Până în acest moment am recuperat doar sacul cu patru pături. Ca bunuri furate au fost: un topor, secure, o drujbă, 5 kg de benzină, ulei și lanț pentru drujbă, scule, unelte de gospodărie, scaune, perne, preșuri, plapumă, țoale, cuverturi. Geamuri sparte, dezordine. Eu vreau să-mi primesc bunurile furate și el să fie pedepsit conform legii, ca să nu mai facă așa ceva de acum încolo”, este dorința tânărului păgubit. 
Reprezentanții IPJ Vrancea confirmă cele întâmplate la Dealul Lung și spun că în acest caz se fac cercetări. „La data de 30 ianuarie anul curent, lucrătorii din cadrul postului de Poliție Gura Caliței au fost sesizați de un bărbat din comuna Gugești cu privire la faptul că în imobilul său nelocuit, din comuna Gura Caliței, au pătruns persoane necunoscute și au sustras bunuri de uz gospodăresc. În cauză, a fost întocmit dosar penal și se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat”, a declarat agent șef adjunct Paula Enache, din cadrul Biroului de presă al IPJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here