Angelina Jolie va colabora cu NATO în lupta împotriva violențelor sexuale, care vor fi considerate crime de război, a anunțat actrița americană în timpul unei vizite pe care a întreprins-o miercuri la sediul general din Bruxelles al acestei organizații, informează DPA. Angelina Jolie, care deține și titlul de trimis special al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), a spus că pacea nu poate să existe fără pedepsirea unor astfel de infracțiuni.
Vedeta americană a anunțat că va colabora cu această alianță militară pentru a combate violențele sexuale pe plan global prin cursuri de formare, o mai bună monitorizare și o ameliorare a practicilor de raportare, dar și prin campanii care vizează creșterea gradului de conștientizare. „Folosirea violului ca armă de război a fost privită ca un element inevitabil al conflictelor, o infracțiune mai mică și o problemă ce era considerată prea dificilă sau prea incomodă pentru ca societățile să se ocupe de ea”, a declarat Angelina Jolie. „Ea reprezintă însă o nedreptate istorică și o chestiune critică pentru pacea și securitatea internațională”, a adăugat vedeta americană.
Violul, folosit ca armă de război, a jucat un rol important în conflictele militare și în apariția fluxurilor de refugiați din lumea întreagă, a mai spus Angelina Jolie. „Prin urmare, această practică are un impact direct asupra eforturilor depuse de NATO pentru a proteja stabilitatea și pentru a gestiona crizele care afectează securitatea Europei și securitatea globală”, a adăugat actrița americană. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că această alianță va organiza mai multe cursuri de formare privind combaterea violenței sexuale atât pentru trupele NATO, cât și pentru militarii provenind din țările partenere.
De asemenea, NATO își va intensifica eforturile de monitorizare și raportare a cazurilor de violență sexuală și va contribui la creșterea gradului de conștientizare pe plan global în legătură cu această chestiune, a adăugat Jens Stoltenberg. „Violența sexuală este o tactică de război folosită împotriva femeilor și fetelor, dar și împotriva bărbaților și băieților. NATO face deja foarte multe lucruri pentru a limita acest flagel, însă putem să facem mai mult de atât”, a adăugat secretarul general al acestei organizații.