National Gallery din Washington anulează expoziţiile a doi artiști acuzaţi de comportament sexual inadecvat

0
423


National Gallery of Art din Washington a anunțat amânarea până la o dată neprecizată a expozițiilor programate pentru lunile mai și septembrie ale artiștilor Chuck Close și Thomas Roma, în urma acuzațiilor de comportament sexual inadecvat formulate la adresa lor, informează AFP. În lumina acuzațiilor făcute împotriva lui Chuck Close și a fotografului Thomas Roma, ”toate părțile implicate au recunoscut că nu este momentul oprtun pentru expunerea acestor instalații”, a declarat duminică pentru AFP purtătorul de cuvânt al muzeului, Anabeth Guthrie.
În mai multe declarații publicate de presa americană, la finalul anului trecut, mai multe femei au spus că Chuck Close, care are o dizabilitate motorie și se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile, le-ar fi cerut să se dezbrace în fața lui și a făcut comentarii explicite în momentul în care i-au vizitat atelierul. Chuck Close, cunoscut pentru portretele sale fotografice și pictate, a negat acuzațiile apărute în contextul valului de dezvăluiri despre comportament sexual inadecvat, hărțuire sexuală sau agresiune care au luat cu asalt diverse medii profesionale.
Fotograful Thomas Roma și-a încetat colaborarea cu Universitatea Columbia unde susținea cursuri după ce mai mulți foști studenți l-au acuzat de avansuri sexuale pe care le-ar fi făcut în anii ’90. ”Å¢inând seama de atenția recent suscitată de viața lor personală, am pus în discuție instalațiile cu fiecare artist în parte”, a spus Anabeth Guthrie, subliniind că muzeul are, cu toate acestea, un mare respect pentru realizările lor. Decizia National Gallery of Art este neobișnuită, notează AFP, operele lui Chuck Close fiind expuse în numeroase muzee.
Purtătoarea de cuvânt a muzeului a precizat că lucrarea ”Fanny/Fingerpainting” (1985), pe care o descrie ca ”una dintre marile picturi” ale lui Chuck Close, va rămâne expusă în colecția permanentă a muzeului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here