Medalionul Literar ”Mihai Eminescu” și-a desemnat câștigătorii

0
658


Ediția a VI-a a proiectului educațional Medalion literar „Mihai Eminescu” a avut loc la finalul săptămânii trecute la Casa de Cultură din Panciu. Având o experiență deosebită în organizarea activităților extrașcolare, prin proiectele educaționale realizate în anul școlar trecut, Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu (prof. Gheroghiță Doru Popa), Sc. Gim. „TRISTAN TZARA”, Moinești (dir. Prof. Ion Purcaru și prof. Otilia Purcaru), Sc. Gim. Alexandru Piru, Mărgineni (dir. Bogdana Burlaciuc, prof. Tătaru Otilia și prof. Neagu Ramona), Sc. Gim. Nr. 3 Focșani (prof. Gheorghe Daniela, prof. Luminița Nistoroiu și prof. Ticu Valentin) și Sc. Gim. Simion Mehedinți Soveja (prof. Bâtcă Dănuța) au realizat sâmbătă, 27 ianuarie 2018, un interesant Proiect Educațional Medalion literar „M. Eminescu”, ediția a VI-a 2018 la Casa de Cultură M. Eminescu Panciu.
Motivația derulări acestui proiect este în primul rând respectul față de poetul nepereche M. Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 168 de ani, dar și cultivarea în rândul elevilor a interesului pentru lectură. În prima parte a medalionului, cei patru scriitori invitați, Culiță Ioan Ușurelu, Doina Popescu Brăila, Chiscop Liviu și Spătaru Elena, au prezentat în fața elevilor, părinților și a profesorilor aspecte din viața și activitatea literară a marelui poet, care reprezintă un model pentru cititori și pentru ceilalți scriitori români. Programul medalionului a continuat cu prezentarea Power Point (10 slide-uri) din viața și activitatea literară a poetului. Au urmat evaluarea cunoștințelor elevilor participanți despre poetul nepereche prin două probe: Probă de evaluare sumativă, Probă de recitat în cadrul concursului literar „Cel mai bun recitator”, unde juriul format din aceiași scriitori invitați a apreciat efortul pe care l-au făcut toți elevii care au recitat fiecare din poeziile studiate.

Câștigătorii concursului au fost: 
Secțiunea Probă de avaluare sumativă: 
-Dogaru Daria Camelia- Sc. Gim. Tristán Tzara – Moinești (prof. Otilia Purcaru)  -Horvat Bianca Șc. Gim. Alex. Piru Mărgineni – Prof. Burlacu Bogdana și Neagu Ramona
-Scutaru Ramona – Sc. Nr.3 Focșani – Prof. Gheorghe Daniela
-Sava Vasile – Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu – prof. Gheorghiță Doru Popa
-Panait Gabriel – Sc. Gim. Soveja – Prof. Bâtcă Dănuța.
 
Secțiunea recitări: „Cel mai bun recitator”
-Parascan Gabriela și Munteanu Diana- Șc. Gim. Tristán Tzara- Moinești (prof. Otilia și Ionel Purcaru)
-Manole Andrada și Varga Mihaela – Șc. Gim Alex. Piru Mărgineni (Prof. Èšăranu Otilia)
-Manea Rareș și Ghenuche Rareș – Șc. Gim. Soveja (prof. Bâtcă Dănuța)
-Neagu Bianca și Rusu Simona – Șc. Nr. 3 Focșani (prof. Luminița Nistoroiu)  -Stănescu Ionuț și Cosmin Găuri – Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu (prof. Popa Gheorghiță)   

La Secțiunea grupuri și coruri școlare s-au evidențiat următoarele grupuri corale:  
-grupul coral „Cetina” – Șc. Gim. Tristán Tzara-prof. Otilia Purcaru
-grupul coral „Alegria” – Șc. Gim. Alex. Piru Mărgineni – Prof. Acatinca Ionica
-grupul coral „Mlădițe Păncene” – Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu – prof. Popa Gheorghiță
-grupul coral „Rapsodia” – Șc. Nr. 3 Focșani – prof. Ticu Valetin
-grupul coral „Mugurași de brad” – Șc. Gim. Soveja-prof. Bâtcă Dănuța.

Programul Medalionului a continuat cu lansarea unor cărți de către scriitorii invitați. Astfel, scriitorul Culiță Ioan Ușurelu și-a lansat cartea „Multum In Parvo”, ediția a II-a revizuită și adăugită (mic tratat despre perfecțiune) în care a dorit să arate copiilor tot ce se întâmplă în România și propune să aducă în fața tineretului și a maturilor un altfel de a privi educația și dezbaterile morale.
Putem da câteva titluri edificatoare în acest sens: „Cititul Cărților”, „Credința noastră”, „Intelectualul”, „Adevărul și minciuna”, „Liceele -încotro?×…”, „Zerodoctul mereu ofensiv”. „Cartea acesta nu a fost scrisă neapărat în scop didactic, dar mi se pare normal ca la ORA DE SUFLET, așa ar trebui înțeleasă DIRIGENÈšIA, elevii și profesorii să se poată sprijinii pe temele incluse aici, chiar dacă modul în care sunt abordate unele adevăruri poate șoca. Sperăm că observațiile noastre de viață autentică și nu de teorie anemică să dea răspunsuri la întrebările inerente ale tineretului și chiar ale vârstnicilor”. A urmat apoi lansarea cărților „Copilul Dunării” și „Haiducul Dunării”, unde scriitoarea Doina Popescu Brăila a dorit să îi provoace pe copii să se întoarcă spre poveste, să înțeleagă că problemele vieții se rezolvă mai ușor cu optimism sau cu umor.
M-am bucurat să văd interesul și entuziasmul copiilor participanți la Medalionul Literar de la Panciu. Este important că mai există dascăli care se gândesc să împărtășească frumusețea poeziilor din creația poetului nepereche Mihai Eminescu. Al treilea invitat este scriitorul Chiscop Liviu care și-a lansat cartea „Laba de leu”, fiind o carte de critică și istorie literară ce cuprinde eseuri publicate în revistele România Literară, Convorbiri literare, Vitraliu, Ateneu și a clarificat o serie de aspecte ținând de viața și opera unor scriitori. A doua carte a scriitorului mai sus menționat este „Prozatorul Bacovia”, prin care se informează cititorii că Bacovia nu a fost doar un mare poet, ci și un prozator de talent prin cele două romane, zece poeme în proză și o serie de articole, recenzii, interviuri și alocuțiuni. Prin cele două cărți autorul a dorit să ofere modele de documentare temeinică și de stabilire a adevărului bazat pe documente pozitive, autentice.
Comemorarea celor 168 de ani de la nașterea poetului a fost făcută și a doua zi la Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel din Panciu (preot Ștefan Aga) prin oficierea unui parastas. Acesta a transmis tuturor celor prezenți că „acest Medalion literar M. Eminescu îi provoacă pe elevi pentru a citi mai mult și în special să cunoască mai bine opera poetului nepereche, mai ales poeziile sale”.
Eforturile elevilor premianți au fost răsplătite cu diplome, plachete, pliante, carte școlară, dulciuri, cu sprijinul unor importanți sponsori. La reușita acestui Medalion literar și-au adus contribuția: IȘJ Vrancea, Primăria Orașului Panciu, Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu, As. Mihail Sadoveanu Panciu, Fundația Culturală „Miorița” Odobești și Casa de Cultură M. Eminescu Panciu.
 
Profesor Gheorghiță Doru Popa, Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza Panciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here