Autoritățile județene au activat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) după apariția focarului de Pestă Porcină Africană la Satu Mare. În cadrul CLCB a fost prezentată informarea despre Pesta porcină africană și s-a dispus formarea unui grup de experți în vânătoare și vânat. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea a transmis notificări către medicii veterinari din județ, administratorii exploatațiilor comerciale de suine, primării, administratorii fondurilor de vânătoare, administratorii târgurilor de animale, Garda Forestieră, Garda de Mediu, Inspectoratul Județean de Poliție. Ca măsuri de informare a cetățenilor au fost afișate pliante la nivelul administrațiilor locale referitoare la profilaxia PPA, acțiunile ce trebuie realizate de crescătorii de animale dacă au porci bolnavi. Directorul DSVSA Vrancea, Necula Botezatu, a arătat că au fost organizate echipe mixte împreună cu IPJ pentru a realiza controale în trafic, în special la târgurile de animale. O primă acțiune a avut loc duminică, la târgul de la Dumbrăveni. „Au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale pentru transportul de animale neidentificate, fără documente sanitar veterinare”, a spus directorul DSVSA. Acesta a precizat că deși nu sunt impuse restricții la circulația animalelor, au fost dispuse măsuri pentru prevenirea apariției acestei boli.
Crescătorii de animale din Vrancea sunt sfătuiți de veterinari ca, la prima suspiciune că porcii sunt bolnavi de pestă porcină africană, să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau DSVSA Vrancea. Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, conform legislației în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificati în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiți de stat, la prețul de piață al animalelor. Trebuie menționată că Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice și sălbatice. Boala este mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Veterinarii atrag atenția că pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Sfaturi de la veterinari pentru crescătorii de porci
Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectați următoarele sfaturi:
-nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
-creșteți porcii doar în spații îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
-nu hrăniți animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
-nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație;
-nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
-nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.
Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?
Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
-moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
-temperatură foarte ridicată (40,5 – 42â¦C) și stare febrilă;
-roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
-lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers;
-vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.