Numele poate că sună ciudat, dar CoQ10 este de fapt un nutrient esențial care funcționează ca un antioxidant în organism. În forma sa activă, se numește ubiquinone sau ubiquinol. Este sintetizată în organism în mod natural și folosit pentru funcții importante, cum ar fi alimentarea celulelor cu energie, transportul electronilor și reglarea tensiunii arteriale. Motivul pentru care nu este considerată a fi o „vitamină” se datorează faptului că toate animalele, inclusiv oamenii, pot să producă mici cantități de CoQ10 pe cont propriu, chiar și fără ajutorul alimentelor.
Una dintre cele mai frecvente utilizări ale CoQ10 este de a proteja inima și vasele de sânge de efectele nocive ale stresului oxidativ (daune provocate de radicalii liberi). Mulți oameni apelează la suplimentele CoQ10 pentru a ajuta la gestionarea condițiilor de sănătate, inclusiv aritmie cardiacă, tensiune arterială crescută, boală coronariană, ateroscleroză și insuficiență cardiacă congestivă.
Cum funcționează CoQ10?
Pentru a produce suficientă energie pentru a îndeplini funcțiile corpului, în interiorul celulelor noastre, niște organele mici numite mitocondrii iau grăsime, carbohidrați sau alți nutrienți și le transformă în surse de energie. Acest proces de conversie necesită prezența CoQ10.
Ca o „coenzimă”, CoQ10 ajută și alte enzime să lucreze, de exemplu pentru a digera alimentele în mod corespunzător.
CoQ10 nu este doar necesară pentru producerea energiei celulare, ci și pentru protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi nocivi.
Studiile au arătat că ajută la reciclarea vitaminei C și a vitaminei E, maximizând în continuare efectele vitaminelor și antioxidanților care sunt deja la locul de muncă în organism.
Capacitatea naturală de a transforma CoQ10 în forma sa activă numită ubiquinol scade în timpul procesului de îmbătrânire. Acest declin este cel mai evident la persoanele cu vârsta peste 40 de ani, în special la cei care iau medicamente de tipul statinelor. De asemenea, s-a constatat că persoanele cu diabet zaharat, cancer și insuficiență cardiacă congestivă, au tendința de a avea concentrațiile plasmatice scăzute de coenzima Q10.
CoQ10 se găsește în mod natural în alimentația noastră de zi cu zi, cele mai bogate surse naturale de coenzima Q10 fiind: organele (inimă, ficat, rinichi), carne de vită sau carne de pasăre crescută în aer liber, hering, păstrăv, sardine, macrou, somon, ouă de țară, fistic, broccoli, conopidă, portocale, semințe de susan, căpșune.
Consultați un doctor sau un nutriționist înainte de a lua suplimente de CoQ10 și alegeți varianta redusă a coenzimei, ubiquinol.
Dan Ocheșelu, nutriționist