Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) selectează profesori care să evalueze proiectele de manuale școlare pentru clasele I-VI. Înscrierea se derulează exclusiv online, până pe 2 februarie 2018, prin completarea formularului publicat pe site-ul CNEE. Selecția propriu-zisă și anunțarea rezultatelor (individual, doar pentru candidații admiși) vor avea loc în intervalul 5 – 16 februarie 2018. Procesul de selecție a profesorilor cu statut de experți cooptați și de specialiști externi (absolvenți de studii superioare în domeniul Științe ale educației) se va derula conform prevederilor ordinului de ministru nr. 5.645/2017.
Misiunea experților/ specialiștilor selectați este aceea de a analiza și evalua calitatea proiectelor de manuale școlare propuse de autori/ grupuri de autori. „Principiile care stau la baza selecției sunt competența și experiența acumulate/ probate, precum și disponibilitatea manifestată pentru implicarea în activitățile de evaluare a proiectelor de manuale școlare din anul școlar anterior. Din grupurile de lucru pot face parte cadre didactice angrenate în activități de predare-învățare-evaluare în învățământul preuniversitar, corespunzătoare ciclului de învățământ și disciplinei pentru care se evaluează proiecte de manuale școlare. Altă condiție ce trebuie îndeplinită vizează probarea competenței în specializarea corespunzătoare/ specializarea înrudită, conform Centralizatorului privind disciplinele de învățământ, care-i acordă dreptul de a preda disciplina la care s-a înscris și de a evalua proiectele de manuale școlare depuse la disciplina în cauză. De asemenea, sunt obligatorii abilitățile practice de operare pe computer și respectarea criteriilor de incompatibilitate prevăzute de legislația în vigoare”, precizează CNEE.
Potrivit cerințelor CNEE, prioritate vor avea, în procesul de selecție a evaluatorilor cooptați, cadrele didactice care dețin fie gradul didactic I în domeniul disciplinei/ în domenii conexe celui pentru care se înscriu, fie titlul științific de doctor în aria de expertiză/ arii conexe sau au absolvit cursuri/ module specifice activităților de evaluare a proiectelor de manuale școlare/ de abilitare curriculară/ de evaluare de proces. Activitatea grupurilor de lucru este supusă monitorizării CNEE. În situația în care cadrele didactice selectate nu demonstrează competență și eficiență în activitatea desfășurată, acestea pot fi înlocuite cu persoanele desemnate rezerve în urma selecției.