Așa-numitul „Doomsday Clock” sau „Ceasul Apocalipsei”, care măsoară apropierea umanității de distrugere în urma propriilor sale acțiuni nocive, s-a apropiat în 2018 cu încă 30 de secunde de miezul nopții, momentul similar cu Armagedonul, în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de armele nucleare și schimbarea climatică, relatează joi Live Science și USA Today. Bulletin of the Atomic Scientists (BAS), o organizație formată din oameni de știință și experți care evaluează progresul științific dar și riscurile care planează asupra umanității, a dezvăluit joi care este „ora” pe Ceasul Apocalipsei, limbile acestui orologiu ipotetic ajungând acum la 2 minute de miezul nopții.
Limbile ceasului s-au mai apropiat atât de mult de miezul nopții doar în 1953, după testele bombei cu hidrogen efectuate atât de SUA, cât și de URSS, ceea ce a dat atunci startul unei curse a înarmării nucleare. În 2018, ora Ceasului Apocalipsei reflectă eșecul eforturilor globale de a reduce dependența de armele nucleare și riscul utilizării acestora, precum și creșterea numărului de amenințări legate de folosirea armelor atomice, dar și reacția globală insuficientă pentru combaterea impactului încălzirii globale. Noua „oră” a fost stabilită de Comitetul pentru știință și securitate al BAS, un grup de oameni de știință și alți experți în tehnologie nucleară și științe climatice. Ei se reunesc de două ori pe an pentru a discuta despre evenimente de importanță globală și despre cum ar putea ele afecta Ceasul Apocalipsei. Ei se consultă apoi cu alți colegi și cu Consiliul sponsorilor BAS, care include 15 laureați ai premiului Nobel, înainte de a lua decizii privind schimbarea „orei”.
Din 2015, Ceasul Apocalipsei a fost actualizat o dată pe an, dar nu s-a întâmplat mereu așa, scrie Live Science După ce acest orologiu a fost introdus în 1947 – ca ilustrare pe coperta revistei BAS, ora indicată fiind 7 minute înainte de miezul nopții – a fost modificat de 23 de ori, actualizările din următoarele decenii depinzând de evenimentele din lume și de nivelurile de amenințare. Uneori au trecut chiar ani fără ca ceasul să fie modificat, potrivit calendarului BAS. Actualizările au fost mai frecvente în anii ’60, când Războiul Rece dintre SUA și Uniunea Sovietică au inflamat tensiunile globale și au provocat temeri de atacuri nucleare. Deceniul s-a încheiat însă cu ceasul la 10 minute până la miezul nopții în 1969, după ce liderii mondiali au semnat în 1968 un tratat pentru colaborarea în dezvoltarea energiei nucleare fără a produce noi arme nucleare.
Numărul actualizărilor Doomsday Clock a crescut din nou în anii ’80, reflectând deteriorarea relațiilor dintre SUA și URSS. Apoi, în 1991, când Războiul Rece s-a încheiat în sfârșit iar SUA și Rusia au lansat mai multe inițiative de reducere a arsenalelor nucleare, ceasul a făcut cel mai mare salt înapoi, oprindu-se la 17 minute înainte de miezul nopții. În ultimii ani însă, limbile ceasului s-au mutat doar înainte iar în 2015 ele s-au oprit la doar 3 minute de miezul nopții. În 2016 nu a existat nicio schimbare, dar în 2017 Ceasul Apocalipsei a avansat cu 30 de secunde, apropiindu-se la două minute și jumătate de miezul nopții. La momentul respectiv, era „ora” cea mai apropiată de miezul nopții la care ajunsese ceasul în peste 60 de ani.
La începutul lui 2017, Comitetul pentru știință și securitate a apreciat că pericolul pentru umanitate era „chiar mai mare” și „nevoia de acțiune chiar mai urgentă”, a menționat acesta într-un comunicat. „În timpul ultimului an, nevoia de leadership nu a făcut decât să se intensifice, totuși inacțiunea și abordările riscante au continuat, punând în pericol pe toată lumea de pe planetă”, au avertizat ei. „În 2017 liderii lumii nu au reușit să răspundă eficient amenințărilor presante precum războiul nuclear și schimbarea climatică, ceea ce face ca situația de securitate a lumii să fie mai periculoasă decât cu un an înainte (…) Cele mai mari riscuri de anul trecut au apărut în domeniul nuclear. Programul nuclear al Coreii de Nord a părut să facă un progres remarcabil în 2017, crescând riscul pentru ea însăși, alte țări din regiune și SUA. Retorica exagerată și acțiunile provocatoare au crescut posibilitatea de război nuclear în urma unui accident sau a unei erori de calcul”, au apreciat ei un an mai târziu, potrivit USA Today.
Deși au trecut 70 de ani de la apariția Doomsday Clock, amenințările globale din partea armelor nucleare și schimbării climatice sunt încă iminente. Totuși, deși acțiunea umană este cea responsabilă pentru pericolele globale, tot ea poate schimba și cursul viitorului. Schimbările în curs la Ceasul Apocalipsei nu sunt doar un avertisment privind o situație teribilă, ci și un apel la acțiune pentru a contura o cale mai sigură și mai sustenabilă pentru noi toți, a declarat într-un comunicat Kennette Benedict, consilier senior al BAS. „Oamenii au inventat atât armele nucleare, cât și mașinile alimentate cu combustibili fosili care contribuie la schimbarea climatică; știm cum funcționează așa că presupun că putem găsi moduri de a reduce sau elimina răul”, a mai spus Benedict. „Dar avem nevoie de cooperare concertată la nivel planetar pentru a preveni o calamitate”, a adăugat ea. „Am transmis o evaluare clară că noi simțim că lumea este mai periculoasă”, a declarat la rândul său Lawrence Krauss, președinte al Consiliului sponsorilor BAS.