Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Sandviciurile consumate anual în Marea Britanie au ”același impact asupra mediului ca milioane de mașini” (studiu)


Consumul anual de sandviciuri din Marea Britanie are același impact asupra mediului înconjurător ca și utilizarea a circa opt milioane de mașini pe an, conform concluziilor unui studiu citat joi de Press Association. Oamenii de știință au ajuns la această cifră după ce au studiat amprenta de carbon a 40 de tipuri de sandviciuri – preparate în casă și preambalate – luând în calcul modul în care au fost produse ingredientele, ambalajul, dar și deșeurile rezultate.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Manchester a calculat dioxidul de carbon (CO2) echivalent – o unitate standard utilizată pentru măsurarea amprentei de carbon – pe baza estimărilor British Sandwich Association (BSA) potrivit căreia în Marea Britanie sunt consumate anual 11,5 miliarde de sandviciuri. 
Potrivit rezultatelor cercetării, sandviciurile preambalate pentru micul-dejun care conțin ouă, șuncă și cârnați au cea mai importantă amprentă de carbon generând 1.441 de grame de CO2 echivalent – cantitate similară cu cea rezultată în urma conducerii unei mașini pe o distanță de circa 19 kilometri. Sandviciurile care conțin carne de porc, brânză, roșii sau creveți sunt la rândul lor considerate de cercetători surse importante de carbon. Pe de altă parte, sandviciurile preparate în casă pe bază de șuncă și brânză au cea mai mică valoare CO2 echivalent.
”Impactul estimat al sandviciurilor preambalate variază între 739 grame de CO2 echivalent, pentru ouă și creson, până la 1.441 grame de CO2 echivalent pentru șuncă, cârnați și ouă”, a notat echipa de cercetători în jurnalul Sustainable Production and Consumption. ”Amprenta de carbon a celui mai popular sandvici preparat acasă (șuncă și brânză) variază între 399 și 843 grame de CO2 echivalent, în funcție de rețetă”, au adăugat aceștia.
Producția agricolă și procesarea ingredientelor s-au evidențiat drept cei mai importanți factori la amprenta de carbon a unui sandvici, contribuind cu aproximativ 37%-67% la cantitatea de CO2 echivalent în cazul sandviciurilor preambalate. La această valoare se adaugă materialul folosit la ambalare – 8,5% din cantitatea de CO2 echivalent – dar și transportul și menținerea la rece – alte 4%. Cercetătorii au precizat că prepararea sandviciurilor acasă, folosind aceleași ingrediente ca cele utilizate în cazul produselor similare preambalate, ar putea reduce emisiile de carbon rezultate în urma acestora cu până la 50%.
Echipa de oameni de știință a concluzionat că schimbarea rețetelor utilizate, a modului de ambalare și a eliminării deșeurilor ar putea înjumătăți amprenta de carbon a sandviciurilor. Potrivit BSA, prelungirea termenului de valabilitate al sandviciurilor poate contribui la reducerea cu 2.000 de tone a cantității de astfel de produse care sunt aruncate anual. În acest sens, prof. Azapagic a declarat că este necesară ”modificarea etichetării alimentelor pentru creșterea termenului de valabilitate”, acesta fiind ”de obicei destul de conservator”. ”Sandviciurile din comerț sunt supuse unor teste riguroase privind termenul de valabilitate și sunt în mod normal sigure pentru consum după data stipulată pe etichetă”, a adăugat aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?