Filmele ”Pororoca” (regia, Constantin Popescu” coproducție România-Franța, 2017), ”Soldații. Poveste din Ferentari” (regia Ivana Mladenovic, coproducție România, Serbia, Belgia, 2017) și ”Totul este foarte departe” (regia Emanuel Pârvu, 2017) vor fi proiectate în premieră în Olanda, în cadrul Festivalului internațional de film de la Rotterdam (IFFR).
Potrivit ICR Bruxelles, vor avea loc trei proiecții pentru fiecare peliculă (cu subtitrare în limba engleză), în competiția oficială a festivalului, ce se va desfășura în perioada 24 ianuarie – 4 februarie 2018. Lungmetrajele ”Pororoca” și ”Soldiers. Story from Ferentari” (Soldații. Poveste din Ferentari) vor fi proiectate în secțiunea ”Voices 2018” a festivalului. De asemenea, „Soldații. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a fost selectat în competiția „Bright Future” a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam, conform unui comunicat al producătorilor, HiFilm.
Lungmetrajul, adaptare liberă a romanului omonim scris de Adrian Schiop și apărut la editura Polirom în 2013, va fi lansat în cinematografele românești luna viitoare, pe 2 februarie. Filmul spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlnește pe Alberto, un rom sărac, fost pușcăriaș, care promite să îl ajute să cunoască cântăreți. Destul de repede, cei doi încep o relație. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer și se folosesc unul de altul.
Scurtmetrajul ”Everything is Far Away (Totul este foarte departe) va fi proiectat în programul ”Long Distance”, secțiunea ”Voices Short 2018”, în prezența regizorului Emanuel Pârvu și a producătoarei de film Miruna Berescu, directoarea Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul și consultantă a filmului în relația cu festivalurile. Cineaștii români vor contextualiza filmul și vor dialoga cu publicul după proiecțiile din 28 și 29 ianuarie. Jurnalista de film Boglárka Nagy este invitată a festivalului din partea presei române de gen. Emanuel Pârvu este actor și regizor cunoscut pentru regizarea filmelor ”Meda” sau ”Partea nu prea fericită a lucrurilor” (2017), ”În Puii Mei!” (2010) și ”Meda” (2016), iar ca actor pentru ”Amintiri din epoca de aur” (2009), ”Bacalaureat” (2016) și ”Aniversarea” (2017).
”Este o plăcere să revin la FIF Rotterdam, unde am participat în 2016 cu Miruna Berescu – în calitate de producător, reușind să găsim parteneriate de post-producție pentru lung metrajul ”Meda” sau ”Partea nu prea fericită a lucrurilor”, foarte benefic cinematografiei românești. Cu sprijinul ICR Bruxelles și grație întâlnirilor ocazionate de FIF Rotterdam cu profesioniști din industria filmului, am reușit sa ducem la bun sfârșit proiectul nostru, distins cu premiul pentru regie și premiul pentru interpretare masculină în cadrul Competiției Oficiale a Festivalului de Film de la Sarajevo”, a declarat regizorul Emanuel Pârvu pentru ICR Bruxelles.
Fondatoare a Asociației FAMart – organizatoarea Festivalului Internațional de Film DaKINO și a Festivalului de Psihanaliză și Film, Miruna Berescu este directoarea artistică a Festivalului Internațional al Filmului Independent ”Anonimul”. Colaborează cu regizorul Emanuel Pârvu pentru producerea mai multor filme și promovarea lor în cadrul festivalurilor internaționale de film. Boglárka Nagy a studiat film și management de proiecte educaționale și culturale, precum și management de cinema de artă. Scrie critică de film, studii și interviuri pentru ”Filmtett” și ”Istoria filmului”, dar ocazional și pentru alte site-uri și reviste specializate în cinema (DearCinema sau Film Menu). Este programatorul cinematografului Elvire Popesco din București și se ocupă de proiectele de film ale Institutului francez din România. Colaborează cu mai multe festivaluri de film, lucrând pentru selecția filmelor, proiecte de educație cinematografică, coordonare de ateliere și moderarea discuțiilor (One World Romania, Doc Est, Transilvania International Film Festival).
Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a cinematografiei românești în spațiul BeNeLux.