Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: 152 de ani de la înființarea Colegiului Unirea: elevii sunt aurul țării, școala îi transformă în bijuterii


Uniriștii de ieri și de azi au sărbătorit 152 de ani de la înființarea prestigioasei unități de învățământ cum nu se putea mai frumos, respectiv cu activități menite să scoată în evidență ceea ce cu toții au numit „unirismul”. Activitățile dedicate acestui eveniment au început încă de luni, dar ieri au avut loc cele mai multe dintre ele.
În sala de festivități a liceului, cu mic cu mare, elevii și dascălii lor au venit îmbrăcați în costume populare și au participat la un spectacol. Startul l-a dat Carmen Mustață cu un minirecital, urmat de  un recital de muzică militară susținut de Garnizoana Focșani. Atmosfera a fost una de sărbătoare și toți cei prezenți s-au prins într-o horă a unirii. Alături de elevii și cadrele didactice de la Colegiul Unirea au fost prezenți primarul municipiului Focșani, Cristi-Valentin Misăilă, inspectorul școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru, dar și foști elevi, precum profesorul Vasile Lefter, absolvent în promoția 1957, sau doctorul Tudor Popa de la Èšifești, care a absolvit liceul în urmă cu mai bine de șapte decenii. „Dumneavoastră sunteți aurul țării. Școala este cea care trebuie să vă transforme în bijuterii. Învățați, învățați, acesta este mesajul meu pentru voi. Trebuie să filosofați și să învățați. Èšara Vrancei este o țară binecuvântată cu talente”, a spus  doctorul Tudor Popa, care a trecut de frumoasa vârstă de 90 de ani.
Inspectorul școlar general adjunct, Aurel Șelaru, a spus că ziua de 24 ianuarie înseamnă unitate. „Dați-mi voie să mă plec în fața dumneavoastră, elevi și profesori, pentru ceea ce înseamnă Colegiul Național „Unirea” din Focșani! Vreau să vă spun că 24 ianuarie este ziua în care inimile noastre bat în același sens, înseamnă unitate, înseamnă dragoste de țară și înseamnă CNU. Lucrurile bune se fac în timp. Aici, la Focșani, lucrurile s-au făcut în timp, cu bună credință, s-au făcut din inimă. Să dea Dumnezeu să fim sănătoși și să ne vedem peste ani, la o altă frumoasă sărbătoare. La mulți ani!”, a transmis profesorul Șelaru. Acesta s-a alăturat apoi liceenilor și a dansat hora moldovenească, pe ritmurile muzicii de fanfară. Adjunctul IȘJ a fost invitat la dans de profesoara Janet Popoiu, după care în horă s-a prins și primarul Misăilă. 

Bani pentru modernizarea curții și a terenului de sport

Și autoritățile locale au vrut să fie aproape de instituția de învățământ.  Primarul Cristi Misăilă le-a dat o veste bună uniriștilor și le-a spus că în bugetul local din 2018 este prevăzută și o sumă de bani pentru reabilitarea curții și a terenului de sport din cadrul colegiului. „Bine v-am regăsit, mă bucur să fiu în ceas de sărbătoare alături de voi, dragi elevi, stimați profesori, stimați invitați. Este o bucurie pentru toți focșănenii să avem o instituție care să producă valori peste timp și aceasta este CNU. Mereu, când vin aici, mă surprindeți cu tot felul de activități frumoase, ceea ce înseamnă că voi, cei tineri, știți să prețuiți valorile poporului român, cultura, limba și credința. Toate acestea vă fac să vă identificați ca neam peste tot pe unde mergeți! Mulți absolvenți de pe băncile Colegiului „Unirea” au ajuns să reprezinte cu succes nu numai Focșaniul, nu numai Vrancea, ci și România peste tot în lume. Prin tot ceea ce ați făcut, puteți să vă considerați ambasadorii municipiului Focșani acolo unde veți merge, în țară și în străinătate. Ne mândrim cu voi și, pentru că este zi de sărbătoare, fiecare ar trebui să vină cu un cadou, cu o diplomă. Eu vă dau o veste în premieră. Lucrăm la bugetul orașului și vreau să vă spun că am prins o sumă considerabilă pentru reabilitarea curții și a terenului de sport”, a declarat edilul. Vestea că vor fi reabilitate curtea și terenul de sport i-a făcut pe elevi să se bucure.
Pe scenă a urcat apoi Adrian Istudor, care a interpretat o piesă la pian. Directorul liceului, profesorul Cornel Noană, a prezentat cartea și dvd-ului „Unirea 150 de ani – cronicile aniversării”. Totodată, cei prezenți au fost invitați la un tur virtual al unității de învățământ, filmul fiind creat de doi foști absolvenți. Andra Hanță a povestit că a filmat în vacanța elevilor aproximativ 30 de ore. De asemenea, au fost făcute aproximativ 600 de fotografii „360”, din care 470 au fost folosite pentru crearea filmului.
Spectacolul a continuat cu momente artistice susținute de Ansamblul folcloric „Èšara Vrancei”. Dansatorii au fost însoțiți de interpreta Maria Murgoci, care a oferit un dar de suflet uniriștilor: un colaj de piese tradiționale și cu mesaje profunde, care să fie în ton cu sărbătorirea Micii Uniri. Între timp, elevii au pregătit o expoziție cu mâncare românească tradițională pentru zilele de sărbătoare, expoziție ce a avut loc în holul central al liceului. Mâncarea a fost diversă, de la plăcinte, cozonaci, sarmale, zacuscă, șorici și jumări, la caltaboși, tobă și multe alte bucate alese, care au fost pregătite de elevi special pentru acest moment. După o masă îmbelșugată și multă voie bună, toți cei prezenți s-au prins într-o horă în curtea liceului. 
Tot ieri, au mai avut loc și diverse concursuri, precum „Scratch pentru roboți. Despre IoT”, concursul „Unirea și uniriștii”, „Studii și joburi în străinătate – între oportunitate și dezrădăcinare” cu Virgil Petrea, medaliat cu aur al Olimpiadei Internaționale de Matematică. Elevii și dascălii lor au mai vorbit și despre „Unirea rațiunea a făcut-o… din 1866” – manifestările fiind  dedicate împlinirii a 152 de ani de la înființarea Liceului Unirea. Elevii colegiului au participat și la un concurs de eseuri, „Unirea de care avem nevoie acum”.
Elevii de la Colegiul Unirea vor participa astăzi la manifestările din Piața Unirii, prilejuite de împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?