Regizorul trilogiei „Lord of the Rings”, Peter Jackson, lucrează la un film 3D despre Primul Război Mondial, relatează luni agenția britanică Press Association. Regizorul laureat al premiului Oscar a restaurat înregistrări de arhivă de 100 de ani, dintre care unele nu au fost văzute niciodată, de la Imperial War Museum, folosind tehnologia digitală. Filmările au fost colorate de mână și vor fi difuzate pe BBC 1, dar și în școlile secundare din întreaga Mare Britanie. Filmul a fost realizat în cadrul seriei de evenimente anunțate de 14-18 NOW, organizația artistică britanică înființată pentru a marca în mod creativ centenarul Primului Război Mondial.
Filmul, care combină filmările de arhivă cu înregistrările audio din arhiva BBC, va avea premiera la BFI London Film Festival din acest an. Regizorul spune că a fost contactat de Imperial War Museum în privința arhivelor sale, dintre care unele au fost deja prezentate în documentare despre război. „Am început să mă gândesc ce poate fi făcut cu acele filmări cu tehnologia computerizată pe care o avem acum pentru a o restaura mai bine decât tot ce s-a văzut până acum”, a spus el. „Am început să facem unele experimente și am fost în mod sincer șocați de rezultatele pe care le-am obținut. Åtim cu toții cum arată imaginile din Primul Război Mondial. Sunt rapide, precum cele cu Charlie Chaplin, granulate, instabile și neprelucrate și îți blochează imediat orice tentativă de a te conecta cu evenimentele de pe ecran”. Dar rezultatele pe care le-am avut sunt absolut incredibile. Sunt peste orice așteptări. Aceste filmări arată ca și cum ar fi fost turnate în ultimele două săptămâni, cu camere de înaltă definiție. Sunt atât de clare acum”, a mai spus Jackson.
Regizorul a adăugat totuși că „nu este genul de film pe care l-ai aștepta despre Primul Război Mondial”. „Fețele oamenilor pur și simplu îți sar în ochi. Aceste fețe, oamenii, capătă viață în acest film. Sunt oamenii care s-au aflat acolo, în acele situații extraordinare care în multe cazuri le-au definit viețile”, susține Peter Jackson. Jackson și echipa sa au trecut în revistă în jur de 600 de ore de interviuri audio cu veterani, înregistrate în anii 1960, 1970 și 1980 pentru acest film.
Interviurile arată „experiența a ceea ce îmsemna să lupți în acest război, nu strategia și bătăliile ci experiența socială și umană de a fi în acest război”, a spus Jackson. Filmul va arăta cum „trebuiau să trăiască, să mânânce veteranii, cum dormeau noaptea, cum făceau față fricii”. De asemenea, va da „o ideea despre ce însemna să lupți în război acum 100 de ani din perspectiva oamenilor care s-au aflat cu adevărat acolo”, crede regizorul.
Peste 300 de artiști și organizații au fost contactați de 14-18 NOW pentru programul său de evenimente, care va avea loc între martie și noiembrie acest an. Printre aceste evenimente se află procesiuni, „o operă de artă în masă” care marchează centenarul „Representation Of The People Act”, prin care femeile au primit pentru prima dată dreptul la vot.
Femeile vor fi invitate să iasă în stradă la Belfast, Cardiff, Edinburgh și Londra la 10 iunie pentru acest eveniment, în cadrul căruia mai multe artiste au fost contractate să ajute la crearea unor bannere „care să fie un ecou al practicilor din campania pentru obținerea dreptului de vot al femeilor”.
Seria de evenimente se va încheia cu marcarea Zilei Armistițiului, la 11 noiembrie, cu o nouă lucrare, care urmează a fi anunțată, a regizorului Danny Boyle. Boyle ar urma să creeze o operă care „va invita oamenii din întreaga țară să marcheze centenarul”, potrivit organizatorilor.