Manifestații uriașe au avut loc sâmbătă în cele mai mari orașe americane cu ocazia Marșului femeilor, al doilea după protestul masiv de anul trecut împotriva președintelui american Donald Trump, pe fondul mișcării de conștientizare a hărțuirii și abuzului sexual#Metoo și al alegerilor legislative din luna noiembrie a acestui an, relatează France Presse. Nu există o cifră globală pentru aceste manifestații organizate în marile orașe americane, între care Washington, Philadelphia, Boston și Denver, pentru mulți acestea fiind bastioane democrate care au votat împotriva lui Trump în noiembrie 2016.
Cele mai importante manifestații au avut loc la Los Angeles, al doilea oraș ca mărime al țării, cu circa 500.000 de manifestanți, potrivit primarului democrat Eric Garcetti. La New York, poliția a estimat mulțimea adunată în mai multe locuri de-a lungul Central Park la 200.000 de persoane. Mulți participanți aveau pe cap bonete roz emblematice ale marșului Trump de anul trecut, care reunise – potrivit Washington Post – peste 3 milioane de persoane în toată țara. În mai multe orașe, la manifestații au participat numeroase staruri: regizorul Rob Reiner a denunțat în California un președinte „rasist” și „sexist”, în timp ce actrițele Whoopi Goldberg, la New York, și Natalie Portman, la Los Angeles, au exprimat un sprijin total mișcării împotriva hărțuirii sexuale #Metoo.
Lansând un apel la o „revoluție a dorinței”, Natalie Portman a subliniat, adresându-se manifestanților: „Anul trecut, noi vorbeam de începutul unei revoluții. Astăzi, datorită vouă, revoluția este în marș!”. Heather Arndt, 44 de ani, o artistă care a manifestat la Los Angeles, și-a exprimat indignarea că Donald Trump a putut fi ales în pofida „modului în care a tratat femeile”. „Vreau ca el să știe că noi formăm o forță puternică și că vom schimba asta”, a declarat ea. La festivalul de film de la Sundance, în Utah, manifestanții în frunte cu Jane Fonda au sfidat frigul și ninsoarea pentru a protesta.
În afară de #Metoo, pancarte agitate de manifestanți, care defilau într-o ambianță destinsă, adesea cu copii și prieteni, reflectau multiple cauze ale opoziției lor față de administrația Trump: de la înăsprirea politicii în domeniul imigrației până la amenințările împotriva dreptului la avort și trecând prin acuzații de incompetență. În timp ce manifestanții denunțau masiv politicile administrației americane la exact un an de la sosirea sa la putere, președintele Donald Trump a încercat să prezinte faptele în avantajul său.
Într-un mesaj pe Twitter, el i-a încurajat să defileze pentru „a celebra reușitele istorice și succesele economice fără precedent din ultimele 12 luni”, adăugând:”Rata șomajului în rândul femeilor – la cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani!”. Cu rare excepții, mulțimea și-a exprimat nemulțumirea față de liderul de la Casa Albă și hotărârea de a se mobiliza la alegerile de la jumătatea mandatului acestuia din luna noiembrie, când democrații speră să recâștige de la republicani majoritatea în Congres.
Marșul femeilor a lansat un apel de participare la o nouă manifestație duminică la Las Vegas, statul Nevada, unde speră să fie un exemplu de bătălie reușită pentru recucerirea Congresului. Alte manifestații sunt prevăzute duminică de organizatoare în câteva orașe americane, dar și europene, în special la Berlin.