O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta împotriva rezistenței la antibiotice cu care sunt diagnosticați anumiți pacienți care suferă de tuberculoză, potrivit unui studiu realizat recent în Marea Britanie, informează Press Association. Proprietățile antibacteriene ale hașmei persane – o varietate de ceapă, folosită pe scară largă în gastronomia iraniană – ar putea stimula efectele benefice ale antibioticelor existente și să înlocuiască astfel tendința de creștere pe plan mondial a rezistenței față de aceste medicamente.
Aproximativ 50 de milioane de persoane din lume sunt infectate în prezent cu tuberculoză multirezistentă la medicamente. Din acest motiv, este vital ca oamenii de știință să creeze antibiotice noi. Ingredientele naturale din plante și anumite clase de microbi au „un potențial uriaș” pentru a deveni sursa principală a unor noi tipuri de antibiotice, afirmă oamenii de știință.
Un nou studiu, coordonat de cercetătorii de la University of London din Birkbeck și University College London (UCL), a constat în realizarea unor teste pe patru compuși de sinteză obținuți din hașmă persană. Toți cei patru compuși au determinat o reducere semnificativă a prezenței bacteriene în cazurile de tuberculoză multirezistentă la antibiotice. Cel mai promițător dintre cei patru candidați a inhibat dezvoltarea celulelor tuberculoase cu peste 99,9%.
Potrivit cercetătorilor britanici, acel compus chimic ar putea sta la baza dezvoltării unui nou tip de medicament pentru a combate tulpinile de tuberculoză ce au dezvoltat rezistență la medicamentele antibacteriene. Studiul a fost coordonată de Sanjib Bhakta, profesor la catedra de Åtiințe Biologice din cadrul University of London din Birkbeck, și Simon Gibbons, directorul catedrei de Farmaciei și Biochimie de la UCL. Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în Scientific Reports.