Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Moșmoanele, fructele iernii; tratează litiaza renală, reumatismul și mențin sănătatea ochilor


În curtea unui gospodar din satul Trestia, comuna Dumitrești, există un pom fructifer de care nu se știe prea multe și pentru mulți poamele sale par interzise.  Fructele ciudate, consistența lor, culoarea, totul duce spre gândul că acele fructe nu sunt comestibile. Ei bine, ele sunt „moșmoane”, o combinație între măr și măceș, având mărimea unei nuci. Este un pom fructifer destul de rar întâlnit, el crește sălbatic prin poieni și la marginea pădurilor.
Ce este interesant este faptul că fructele se culeg târziu, după prima brumă. Trebuie lăsate în copac intenționat până aproape putrezesc, după care miezul va putea fi stors sau scos cu o linguriță și consumat. Dacă sunt culese mai devreme, se păstrează în lădițe acoperite cu fân până se coc bine. Pe măsură ce se coc, fructele moșmoanei se vor transforma din verzi în maro, se vor rotunji și vor dezvolta un înveliș roșiatic. Atunci când sunt coapte, acestea seamănă cu niște măceșe uriașe și sunt de culoare maro-roșiatice.
Moșmoanele se numără printre fructele mai puțin cultivate și consumate la noi în țară, iar un detaliu și mai puțin cunoscut este că sunt folosite în multe rețete medicinale. Dizolvarea pietrelor la rinichi și combaterea dizenteriei sunt doar câteva dintre beneficiile moșmoanelor. „Trec pe lângă acest pom în fiecare zi, de vreo 50 de ani, dar niciodată nu am gustat vreuna. Nici nu am fost curioasă, pentru că de mică am auzit că nu trebuie să le mănânc, pentru că nu sunt bune și n-am mai fost curioasă. Am rămas la gândul că nu sunt bune de mâncat”, a spus tanti Mărioară, o localnică.
Conform săptămânalului de medicină naturistă „Taifasuri”, fructele moșmoanei sunt bogate în potasiu, săruri minerale, zahăr, proteine, fenoli și flavonoide, precum și vitaminele B1 și C, și au o cantitate scăzută de substanțe azotate sau grăsimi. Ceaiul de moșmoane este foarte puternic, deoarece este bogat în vitaminele B1 și C, calciu, fier și betacaroten, ajutând la menținerea unei vederi sănătoase. Interesant, nu?
Pentru că nu prea avem de unde face rost de aceste fructe, le putem cumpăra din supermarketuri… Dar nu, nu sunt moșmoanele românești, ci moșmoane japoneze, cu fructe diferite ca aspect. Practic sunt fructe exotice. Conform unor studii, moșmoanele japoneze sunt extraordinar de bogate în vitamina A, conținând 51% din doza zilnică recomandată a acestei vitamine în doar 100 grame, iar asta le face benefice pentru sănătatea pielii. Studiile de laborator recente arată că fructele bogate în vitamina A ar putea îmbunătăți și protecția organismului împotriva diferitelor tipuri de cancer, de la cel pulmonar la cele ale cavității orale.
Moșmoanele se pot mânca după ce au fost lăsate să se coacă. Ele se pot consuma ca atare decojite sau sub formă de dulceață, compot, jeleu, sirop, tarte sau prăjite în unt. „Știu că li se spune moșmoane și se coc iarna. Au gustul și consistența unui măr copt. Mai iau câte una-două de la vecina, le decojesc și le mănânc. Sunt dulci acrișoare. Cred că ar ieși o dulceață extraordinară”, a zis Ioana, o bătrânică simpatică.
Moșmoanele sunt un excelent desert de iarnă, iar în restaurantele gourmet se găsesc diverse preparate din moșmoane, servite alături de brânzeturi fine, ciuperci, trufe sau caviar. Așadar, care dețineți un astfel de pom, prețuiți-l și cultivați semințele, pentru că este păcat să cumpăram din alte țări ce la noi se poate cultiva ușor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?