Problema realizării unei centuri de ocolire a municipiului Adjud a devenit tot mai strigentă mai ales că destul de des au loc accidente în care sunt implicate mașini de mare tonaj, care tranzitează centrul orașului. Ultimul astfel de incident a avut loc noaptea trecută, în zona Spitalului din Adjud, unde un tir a derapat și a ajuns într-un bloc. Viceprimarul municipiului Adjud, Claudiu Cristea, a declarat că acest incident nu ar fi avut loc dacă orașul ar fi avut o șosea de centură care să preia traficul greu, care în prezent se desfășoară prin centrul municipiului. „Este vorba de un accident atipic, un autototren a intrat într-un bloc din centrul municipiului Adjud. Acest accident nu ar fi avut loc dacă orașul ar avea o șosea de centură care să preia traficul greu, trafic care în prezent se desfășoară prin centrul municipiului, ceea ce nu este normal. Locuitorii municipiului Adjud ne-au solicitat în mod repetat să găsim soluții la această problemă, deoarece au loc multe accidente, este zgomot infernal, iar traficul se desfășoară cu mare greutate. Primăria a făcut nenumeroase demersuri în acest sens și sperăm ca în următorii ani, cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și al Guvernului, să reușim să rezolvăm această problemă”, a precizat viceprimarul Claudiu Cristea.
Acesta a arătat că, în luna aprilie a anului trecut, a primit de la Ministerul Transporturilor o adresă în care se arăta că proiectul de construire a unei centuri de ocolire a municipiului Adjud ar putea deveni realitate în perioada 2018-2020. În adresă se arată că în Master Planul General de Transport al României a fost stabilită realizarea mai multor proiecte de infrastructură rutieră printre care se află și drumul expres Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău. „Vă aducem la cunoștință că Drumul expres Focșani-Bacău, care are o lungime de 109,30 km, include și realizarea variantei de ocolire a municipiului Adjud și este prevăzut în Master Planul General de Transport al României, având preconizată pentru implementare perioada 2014-2020. De asemenea, vă informăm că indicatorii tehnico economici aferenți variantei de ocolire Adjud au fost aprobați prin HG nr. 1150/2010, în prezent în cadrul CNAIR SA fiind în derulare procedura de atribuire a contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate și proiect tehnic pentru obiectivul «Drum de mare viteză Focșani-Bacău»”, se arată în adresa primită de Primăria Adjud de la Ministerul Transporturilor.
Vă reamintim că și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că una dintre cele mai mari probleme ale municipiului Adjud este lipsa unei șosele de centură, menite să scoată traficul greu din oraș. „O mare problemă pe care o are Adjudul este lipsa unei șosele de centură de ocolire. Dar noi nu am renunțat la acest proiect, iar domnul primar Armencea a făcut nenumărate demersuri la Ministerul Transporturilor și la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Eu voi dubla aceste eforturi și sper ca în curând să putem să punem în aplicare acest proiect important pentru că ați văzut că tot traficul de pe DN 2 E 85 trece prin municipiul Adjud ceea ce este foarte deranjant”, a precizat președintele Marian Oprișan.
La rândul său, primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, a declarat că speră în continuare ca Ministerul Transporturilor să aloce banii necesari pentru demararea lucrărilor la centura de ocolire a municipiului. Armencea a spus că deși acest obiectiv este de mare importanță și fusese prins la finanțare printr-un program ISPA, încă din 2008, fostele guverne pedeliste l-au scos de pe lista obiectivelor finanțabile fără niciun argument. „Centura municipiului Adjud este nu numai o necesitate și nici un moft al unora, ci este o investiție de care toți locuitorii municipiului Adjud au mare nevoie. Acest obiectiv de investiții dispune de un proiect și este pregătit pentru finanțare. Mai trebuie știut că deși fusese semnat contractul de finanțare cu ISPA, proiectul a fost scos de pe lista de finanțare de către guvernele Boc. Sper cu sprijinul guvernului, cu sprijinul președintelui Marian Oprișan care a susținut toate proiectele de investiții din Adjud, să găsim soluții pentru demararea acestui proiect”, a precizat primarul Constantin Armencea. Acesta a reamintit că a solicitat oficialilor CNAIR să urgenteze începerea lucrărilor de construire a unei centuri de ocolire a municipiul încă din 2007, deoarece locuitorii municipiului sunt nemulțumiți de traficul greu din centrul orașului, zgomotul deosebit de puternic, numărul mare de accidente și distrugerile provocate magistralei de apă din cauza traficului greu.
Conform proiectului, centura de ocolire se va desprinde de DN 2 imediat după podul Trotuș, va merge paralel cu râul până la poligonul de tragere, în zona stației meteo, și va ajunge la E85, în dreptul blocurilor ANL de la ieșirea din Adjud către Bacău.