Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cazinoul din Constanţa, pe lista cu cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu din Europa


Cazinoul din Constanța se numără printre cele 12 monumente de patrimoniu preselectate pentru programul ”Cele mai periclitate 7 situri în 2018” de către o comisie de experți din diverse domenii, în deschiderea Anului European al Patrimoniului Cultural 2018, au anunțat marți Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu din Europa, și Institutul Băncii Europene de Investiții.
Potrivit site-ului Europa Nostra, cele 12 situri de patrimoniu preselectate pentru programul ”Cele mai periclitate 7 situri în 2018” provin din zece țări europene. Acestea sunt: Centrul istoric din Gjirokastra, Albania; Bisericile post-bizantine din Moscopole și Vithkuq, Albania; Centrul istoric din Viena, Austria; Uzina de prelucrare a cărbunelui din Beringen, Belgia; Monumentul Buzludja, Bulgaria; Rețeaua de teleferice din Chiatura, Georgia; Mănăstirile și schitul David Gareji, Georgia; Castelul Sammezzano, Toscana, Italia; Cazinoul din Constanța, România; Siturile de artă preistorică, Cadiz, Spania; Orfelinatul grec Prinkipo, Turcia; Fabrica de gheață Grimsby, Marea Britanie.
Unele dintre aceste situri se află în pericol ca urmare a neglijenței sau a dezvoltării necorespunzătoare, altele din cauza lipsei de resurse sau de expertiză.
”2018 este anul în care va fi celebrat patrimoniul cultural unic al Europei și în care va fi subliniat rolul său cheie în promovarea identității noastre și clădirea unei Europe mai incluzive. Creșterea conștientizării și mobilizarea eforturilor pentru salvarea siturilor de patrimoniu din Europa este un alt obiectiv al Anului European al Patrimoniului Cultural 2018”, a declarat în cadrul unui comunicat Denis de Kergorlay, președinte executiv al organizației Europa Nostra. ”Această listă scurtă este, în primul rând și cel mai important, un apel la acțiune. Îndemnăm publicul și principalii actori implicați la nivelurile locale, naționale și europene să-și unească forțele pentru a salva comorile din patrimoniu care spun povestea noastră comună și care trebuie salvate pentru generațiile care vor veni”, a adăugat acesta.
La rândul său, Francisco de Paula Coelho, decanul Institutului Băncii Europene de Investiții, a declarat că salvarea acestor douăsprezece situri nu va ajuta numai monumentele de patrimoniu cultural. ”Investiția în patrimoniul cultural, bine pregătită și implementată în mod corespunzător, rentează în termeni de dezvoltare socială, economică și culturală și este importantă pentru răspândirea acestui mesaj în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018”, a precizat acesta.
Nominalizările pentru programul ”Cele mai periclitate 7 situri în 2018” au fost transmise de organizațiile societății civile sau de organisme publice din cadrul vastei rețele de membrii ai Europa Nostra de pe teritoriul Europei. Programul ”Cele mai periclitate 7 situri” a fost lansat în ianuarie 2013. Lista finală cu cele șapte cele mai periclitate situri de patrimoniu din Europa va fi dezvăluită la 15 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?