Consiliul Județean Vrancea va organiza și anul acesta manifestări dedicate Unirii Principatelor. Evenimentul din data de 24 ianuarie, din Piața Unirii, va începe cel mai probabil în jurul orei 16.00. Manifestările se vor derula pe parcursul a aproape două ore, programul urmând să fie finalizat de organizatori în zilele următoare. În acest sens a fost lansată procedura de achiziție publică privind organizarea acestui eveniment. Astfel, prestatorul va asigura toată logistica necesară organizării evenimentului, dar și prezența unor artiști de renume din care amintim: Marcel Pavel, Vlad Miriță, Andrei Lazăr, Sebastian Stan, Vlad Rădescu, Sebastian Ioniță, Ioan Isaiu, Claudiu Istudor, Ștefan Dinu, Bogdan Jianu, Mihai Gheorghiu, Adrian Damian, Aureliu Surulescu, Adrian Curpene, Ion Dichiseanu, George Costin, Veta Biriș, Lucian Iancu. „Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 rămâne în conștiința românilor ca o zi de o importanță deosebită, Consiliului Județean Vrancea revenindu-i datoria de onoare de a organiza manifestări care să evoce și care să aniverseze cei 159 de ani de la Mica Unire de la Focșani, mai ales că în acest an România celebrează Centenarul Marii Uniri de la 1918, iar Unirea de la 1859 de la Focșani simbolizează unul din primii pași ai românilor de a făuri visul lor de veacuri, acela de a avea o Românie Unită”, se arată în documentele publicate de Consiliul Județean Vrancea în acest scop.
Programul din acest an al evenimentului „24 ianuarie 2018 – 159 de ani de
la Unirea Principatelor Române” va include un moment evocator care va readuce
pe scena amplasată în Piața Unirii din Municipiul Focșani atmosfera din perioada
Micii Uniri, moment ce se va finaliza cu Hora Unirii și un dineu oficial oferit
invitaților la eveniment.
Președintele Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan și prefectul județului, Sorin Hornea, i-au invitat la manifestările ce vor avea loc în Piața Unirii, la împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor, pe președintele României, Klaus Iohannis, toți membrii Guvernului României, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Invitații au mai fost trimise membrilor Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, ambasadorilor acreditați în România, la Patriarhia Română, președinților de consilii județene, parlamentarilor și primarilor localităților vrâncene.
24 ianuarie este declarată sărbătoare națională
Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare națională și ca urmare a demersurilor făcute în acest sens de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „A fost voința vrâncenilor în special și a românilor în general ca ziua de 24 ianuarie să devină sărbătoare națională fiind astfel recunoscut rolul pe care Vrancea l-a avut în realizarea Unirii Principatelor și importanța acestui eveniment care a stat la baza realizării Marii Uniri de la 1 decembrie 1918”, declara anul trecut președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Legea pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare națională, a avut ca inițiatori peste 100 de deputați și senatori din mai multe grupuri parlamentare, fiind adoptată în 3 decembrie 2014 de Camera Deputaților, în calitate de for legislativ decizional, cu 276 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și 11 abțineri. Åi Senatul, prima Cameră sesizată, a aprobat proiectul de lege în iunie. „Se declară ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare națională. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza și/sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile”, se arată în textul legislativ.