Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

O specie de păsări indigene numite de localnici „arme de distrugere în masă cu pene” provoacă haos în Australia


Micile păsări albe dintr-o specie de papagal indigen au creat haos în câteva orașe din statul Australia de Vest, oficiali din localitate cerând guvernului să autorizeze sacrificarea în masă a păsărilor din specia Cacatua tenuirostris, relatează DPA. „Aceste mici păsări deranjante au provocat pagube semnificative orașului și proprietăților”, a declarat luni primarul orașului Geraldton, Shane Van Styn. „Avariază acoperișuri, provocând scurgeri, și distrug izolațiile de cauciuc de la ferestre. Ciocurile lor ascuțite sunt atât de puternice că pot distruge becurile pentru iluminat stradal și gazonul artificial”, a declarat Van Styn pentru DPA. El a mai spus că păsările au dărâmat indicatoare stradale, au avariat cabluri de cupru și chiar au provocat scurtcircuite electrice. „Sunt arme de distrugere în masă cu pene”, a subliniat primarul.
Consiliul local din Geraldton plătește până la 400.000 de dolari australieni (320.000 dolari americani) pe an de mai mulți ani pentru refacerea infrastructurii avariate de păsări, susține Van Styn. Păsările din specia Cacatua tenuirostris sunt un tip de papagal alb, care a fost descris pentru prima dată de naturalistul german Heinrich Kuhl în 1820, potrivit expertei în păsări Penny Olsen, autoarea cărții „Flocks of Colour”.
Cacatua tenuirostris este o specie indigenă în Australia, dar păsările au fost introduse în statul Australia de Vest. Stolurile mari de păsări din această specie pot distruge recoltele și pot reprezenta o amenințare chiar pentru păsările endemice, inclusiv alte subspecii locale de corella. Shane Van Styn susține că ar exista o populație estimată de 10.000 de păsări numai în Geraldton, iar populația este în creștere. Consiliul este hotărât să treacă la sacrificarea păsărilor, potrivit primarului din Geraldton. „Le vom atrage la sol cu grâu sau orice este atractiv pentru ele, iar apoi le vom prinde în plasă și le vom gaza într-un mod uman”, a mai afirmat el. „Dacă mi se permite, le voi împușca. Au devenit o problemă atât de mare pentru noi”, a adăugat el.
Canalul ABC a informat că orașele din apropiere au folosit mijloace extreme, printre care și artificii, gaze letale și chiar arme de foc într-o tentativă de a ține sub control păsările distructive. În orașul Bunbury din sud-vestul țării, artificiile au speriat păsările numai temporar. Anul trecut, guvernul din Australia de Vest a emis permise pentru sacrificarea a 2.000 de păsări, dar oficialii locali spun că numărul nu este nici pe departe suficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?