Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Școala începe astăzi cu reguli noi. Este eliminată obligativitatea uniformei, elevii nu mai fac de serviciu pe școală, părinții nu mai pot strânge bani


    Elevii se întorc astăzi la cursuri după o vacanță de trei săptămâni. Nu pentru mult timp însă, deoarece pe 3 februarie vor intra în vacanța intersemestrială, care durează o săptămână. De asemenea, elevii nu vor învăța pe 24 ianuarie, care este zi liberă națională.
    În timpul vacanței de iarnă au avut loc mai multe schimbări de regulament, schimbări cărora trebuie să se supună elevii, cadrele didactice și… părinții. Astfel, începând de astăzi, elevii nu vor mai fi obligați să facă de serviciu pe școală sau să poarte uniforma unității de învățământ, însă au obligația ca la începutul orei să își depoziteze telefoanele mobile în locul special amenajat în clasă, după cum prevede noul regulament de organizare a școlilor, care a fost modificat de ministrul Educației, Liviu Pop, pe 8 ianuarie. Potrivit noilor prevederi din regulamentul de organizare a școlilor, ROFUIP, părinții care nu își trimit copiii la școală vor fi sancționați cu amenzi până la 1000 de lei. Este vorba, desigur, despre perioada de școlarizare obligatorie, de zece clase. „Părintele, tutorele sau susținătorul legal care nu asigură școlarizarea elevului, în perioada învățământului obligatoriu, este sancționat, conform legislației în vigoare, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunității”, se arată la art.173.alin 2. din noul ROFUIP. Potrivit ROFUIP, respectarea prevederilor regulamentului, precum și a regulamentului de organizare și funcționare a fiecărei unități de învățământ este obligatorie pentru părinții, tutorii sau susținătorii legali ai copiilor/elevilor. De asemenea, „părintele, tutorele sau reprezentantul legal are obligația ca minim o dată pe lună să ia legătura cu profesorul pentru învățământul preșcolar, învățătorul, institutorul, dirigintele pentru a cunoaște evoluția copilului/elevului prin mijloacele stabilite de comun acord”,  se mai precizează în ROFUIP.
    O altă reglementare face referire la note, care nu pot fi folosite ca mijloc de coerciție. Nici statutul elevilor scutiți la educație fizică nu rămâne nemodificat.  Astfel,  elevii care sunt scutiți de orele de educație fizică și sport vor avea activități de arbitraj sau cronometrare, măsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, ținerea scorului, precum și alte activități care să nu vină în contradicție cu recomandările medicale, pentru care s-a eliberat scutirea medicală.
    Fraudarea evaluărilor rămâne în continuare sancționată cu nota 1 sau cu insuficient. „Pentru frauda constatată la evaluările scrise, inclusiv la probele scrise din cadrul examenelor organizate la nivelul unității de învățământ, conform prezentului regulament, se acordă nota 1 sau, după caz, calificativul insuficient”, se mai arată în noul regulament.

„Trebuie să terminăm odată cu supraaccizarea învățământului”

    O altă regulă pusă foarte clar pe hârtie este interzicerea strângerii de bani pentru orice fel de activități.„Este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea și /sau gestionarea fondurilor. (…) Consiliul reprezentativ al părinților este o structură, fără personalitate juridică, a cărei activitate este reglementată printr-un regulament adoptat prin hotărârea adunării generale a președinților comitetelor de părinți pe grupă/clasă din unitatea de învățământ, care nu are patrimoniu, nu are buget de venituri și cheltuieli, nu are dreptul de a colecta cotizații, donații și a primi finanțări de orice fel de la persoane fizice sau juridice”, se precizează în noul ROFUIP.
    Cutuma strângerii de fonduri de către elevi sau părinți pentru diverse cheltuieli este dezaprobată în totalitate și de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea. Inspectorul școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru încurajează părinții să anunțe prin orice formă dacă li se cer bani la școală. „Trebuie să terminăm odată cu supraacciza pe școală. Obiceiul strângerii de bani trebuie să devină o amintire. Îi încurajez pe părinți să vină să ne anunțe astfel de situații”, transmite adjunctul IȘJ Vrancea.
    Odată cu modificările din cadrul Regulamentului – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, unitățile de învățământ vor fi nevoite să își modifice regulamentele de ordine interioară (ROI), care sunt constituite având la bază prevederile regulamentului cadru. În afara modificărilor aduse ROFUIP, mai sunt câteva noutăți importante în sistemul de educație. Ne referim la faptul că personalul din educație nu mai este plătit prin autoritățile locale, ci direct de la Ministerul Educației Naționale (MEN), prin IȘJ, iar părinții trebuie să își dea acordul pentru utilizarea auxiliarelor.

Evaluări naționale în mai

    Vacanța de primăvară va fi cuprinsă între 31 martie – 10 aprilie 2018 și vacanța de vară – în perioada 16 iunie – 9 septembrie 2018. Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a – pe 8 iunie 2018. Programul național ‘Åžcoala altfel’ are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, pe baza unei planificări, la decizia școlilor. Desfășurarea programului ‘Åžcoala altfel’ nu coincide cu perioada alocată susținerii tezelor semestriale. Evaluările naționale la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a se vor desfășura în intervalul 7 – 24 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?