UE exclude, pentru moment, ideea unei taxe pe ţigările electronice

0
323


Comisia Europeană a anunțat vineri că a decis să excludă, pentru moment, ideea de a taxa țigările electronice la fel ca și țigările tradiționale, transmite AFP. Executivul european „a derulat o evaluare aprofundată și a decis să nu avanseze o propunere legislativă pentru a revizui regulile referitoare la accizele aplicate țigărilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Vanessa Mock. UE practică o acciză minimă pentru țigarete, pe care fiecare țară membră este liberă să o majoreze în funcție de nevoile sale. În luna martie 2016, miniștrii de Finanțe din UE au cerut Comisiei Europene să analizeze posibilitatea de a revizui aceste reguli, în special având în vedere dezvoltarea de noi produse precum țigările electronice.
Într-un raport în care își explică decizia publicată vineri, Comisia precizează că informațiile disponibile, pentru moment, cu privire la țigările electronice sunt limitate. „În consecință, este dificil să ajungem la concluzii cu privire la evoluția viitoare a pieței”, a explicat Comisia. Modificarea obiceiurilor de consum, ca urmare a migrației fumătorilor spre noi produse, nu a antrenat la acest moment decât pierderea unor accize în valoare de două miliarde de euro la nivelul UE, adică mai puțin de 2,5% din totalul accizelor percepute, arată o estimare a Comisiei.
Executivul european recomandă un răgaz suplimentar pentru strângerea mai multor informații cu privire la piața țigărilor electronice și intenționează să efectueze o nouă evaluare în 2019, a subliniat Vanessa Mock. În acest moment, nouă state membre UE (Italia, Portugalia, România, Slovenia, Letonia, Ungaria, Finlanda, Grecia și Croația) au introdus, din voință proprie, taxe pe țigările electronice, arată datele Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here