O femeie, un mexican și un regizor de culoare, nominalizaţi la premiile DGA 2018

0
325


Sindicatul regizorilor americani (Directors Guild of America – DGA) a inclus joi o femeie, un mexican și o persoană de culoare pe lista nominalizărilor din 2018 care favorizează regizorii tineri și debutanți, în detrimentul unor cineaști consacrați precum Steven Spielberg, informează Reuters. Mexicanul Guillermo del Toro („The Shape of Water”), Greta Gerwig („Lady Bird”), Martin McDonaugh („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”), Christopher Nolan („Dunkirk”) și cineastul de culoare Jordan Peele („Get Out”) sunt cei cinci regizori nominalizați în acest an la DGA Award. Patru dintre ei, inclusiv cineasta Greta Gerwig, au fost nominalizați pentru prima dată de DGA, unul dintre cele mai influente sindicate de la Hollywood, întrucât cei mai mulți dintre membrii săi se numără și printre membrii cu drept de vot din Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), instituția care decernează premiile Oscar.
Aceasta este cea de-a patra nominalizare la DGA Award primită de regizorul britanic Christopher Nolan, care a mai fost nominalizat pentru filmele „Inception”, „Memento” și „The Dark Knight”. Greta Gerwig este cea de-a opta femeie nominalizată la DGA Award, după Lina Wertmuller („Seven Beauties”), Randa Haines („Children of a Lesser God”), Barbra Streisand („The Prince of Tides”), Jane Campion („The Piano), Sofia Coppola („Lost in Translation”), Valerie Faris („Little Miss Sunshine”) și Kathryn Bigelow, care a fost nominalizată de două ori. Kathryn Bigelow a câștigat acest premiu pentru filmul „The Hurt Locker” din 2009 și a mai fost nominalizată cu pelicula „Zero Dark Thirty”. O singură femeie – Kathryn Bigelow – a câștigat până în prezent premiul Oscar pentru regie, în pofida eforturilor intense depuse în ultimii ani de femeile de la Hollywood. Mai mulți regizori latino și taiwanezul Ang Lee au câștigat acest trofeu.
Steven Spielberg, al cărui film despre libertatea presei „The Post” era considerat un favorit la Oscaruri, Patty Jenkins – regizoarea filmului „Wonder Woman” – și italianul Luca Guadagnino, a cărui poveste de iubire gay „Call Me by Your Name” a fost elogiată de critici, au fost ignorați în acest an de reprezentanții DGA și nu se regăsesc pe lista cineaștilor nominalizați. Toți cei cinci nominalizați la DGA Award 2018 au primit nominalizări săptămâna trecută și la premiile oferite de Sindicatul producătorilor americani (Producers Guild of America – PGA), considerate un barometru valid în privința lungmetrajelor cu cele mai mari șanse de a câștiga Oscarul pentru cel mai bun film – cel mai important trofeu decernat de industria de film americană.
Tot joi, DGA a anunțat și nominalizările de la categoria „cel mai bun regizor debutant”: Geremy Jasper („Patti Cake$”), William Oldroyd („Lady Macbeth”), Jordan Peele („Get Out”), Taylor Sheridan („Wind River”) și Aaron Sorkin („Molly’s Game”). Gala premiilor DGA Awards 2018 va avea loc pe 3 februarie. Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunțate pe 23 ianuarie, iar ceremonia organizată de Academia de film americană se va desfășura pe 4 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here