Fermierii pot primi un sprijin financiar de până la 1.500 de euro/an pentru comasarea terenurilor agricole

0
605


Micii fermieri care vor să cedeze voluntar terenurile agricole pentru comasare pot primi un sprijin financiar de până la 1.500 de euro/an prin intermediul submăsurii 6.5 „Schema pentru micii fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Potrivit informațiilor publicate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), măsura a fost deschisă la începutul acestui an și este activă până la data de 11 mai 2018. Fondurile europene disponibile pentru această sesiune de primire a cererilor de finanțare sunt în valoare de 12.290.531 euro. „Valoarea sprijinului ajunge până la 1.500 de euro/ an și reprezintă 120% din suma anuală pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I (plăți directe către fermieri). Pragul de calitate lunar stabilit pentru intervalul 8 ianuarie 2018 – 8 februarie 2018 este de 25 de puncte și scade treptat până la pragul minim de 3 puncte în ultima lună a sesiunii (11 aprilie 2018 – 11 mai 2018)”, precizează AFIR. Sprijinul public nerambursabil pentru beneficiarii sM 6.5 se acordă sub formă de plată anuală începând cu anul semnării contractului de finanțare și până la data de 31 decembrie 2020.
Potrivit reprezentaților AFIR, prin intermediul acestei măsuri se încurajează comasarea terenurilor agricole pentru creșterea productivității și competitivității în acest sector. De asemenea, consolidarea exploatațiilor agricole va permite mai multor solicitanți accesul la finanțări europene pentru investiții și, totodată, va asigura un venit mai mare fermierilor care transferă exploatația. „Scopul investițiilor în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a micilor fermieri care au participat la schema de mici fermieri din Pilonul 1 (plăți directe către fermieri) pentru cel puțin un an și care se angajează să transfere definitiv altui fermier întreaga lor exploatație și drepturile de plată corespunzătoare”, se arată în document.
Modalitatea de depunere a cererilor de finanțare este cea on-line prin intermediul paginii oficiale de internet a Agenției, www.afir.info. Toți cei interesați pot consulta pe site-ul AFIR (secțiunea Investiții PNDR – sM 6.5) Ghidul solicitantului și anexele aferente sM 6.5 din PNDR 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here