Auxiliarele școlare, permise cu acordul părinților

0
948


Utilizarea manualelor auxiliare în școli este permisă din nou, acest lucru fiind prevăzut și în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Ministerul Educației Naționale (MEN)  a reglementat procedura de utilizare a auxiliarelor în școli, iar cadrele didactice vor avea sarcina de a alege auxiliarele care vor ajunge pe băncile elevilor.
Diferența este că de data aceasta sunt implicați și părinții, care își pot exprima acordul cu privire la utilizarea acelor materiale. „În funcție de nevoile specifice fiecărui ciclu de învățământ, cadrele didactice prin catedre/ comisii metodice selectează auxiliarele didactice din lista celor aprobate/ avizate de CNEE. Acestea sunt centralizate de profesorul diriginte, care le prezintă adunării generale a părinților. Adunarea generală a părinților hotărăște susținerea cadrelor didactice și a echipei manageriale a unității de învățământ privind activitățile, auxiliarele didactice și mijloacele de învățământ utilizate în demersul de asigurare a condițiilor necesare educării copiilor/ elevilor”, se arată într-un comunicat al MEN.
Concret, după ce profesorii aleg auxiliarele pe care doresc să le folosească la clasă, asociațiile de părinți din fiecare unitate de învățământ își exprimă acordul pentru utilizarea  materialelor propuse de cadrele didactice/ catedre/ comisii metodice și întreprind demersurile necesare punerii în practică a deciziilor luate de adunările generale ale părinților, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar. Cadrele didactice vor fi informate prin intermediul consiliilor profesorale în legătură cu aceste demersuri.
Rezultatele primei sesiuni de aprobare/ avizare a auxiliarelor didactice au fost publicate în data de 5 ianuarie 2018, acestea fiind validate prin ordin de ministru. Ministrul Liviu Pop a avizat 1.200 de titluri. „Suplimentar, a fost adoptată și procedura operațională pentru reluarea procesului de aprobare/ avizare a auxiliarelor didactice care nu au fost acceptate din cauza nerespectării criteriilor prevăzute de metodologia de evaluare”, se mai arată în comunicatul MEN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here