Profesorii navetiști de la Slobozia Bradului au primit 50 de mii de lei, în decembrie 2017

0
1692


40 de cadre didactice, care au făcut naveta la școala din Slobozia Bradului, au primit în luna decembrie a anului trecut suma totală de 50.000 de lei de la autoritățile locale, ceea ce înseamnă recuperarea unui sfert din datoriile cu naveta, aferente anilor 2013, 2014 și 2015. Cadrele didactice au reușit să recupereze acești bani după ce liderii Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea au recurs acțiuni în instanță și au câștigat. Ba chiar au apelat și la executarea silită a administrației din Slobozia Bradului. 
Potrivit informațiilor furnizate de edilul comunei, Iulian Dumitru, administrația publică locală a avut, în total, 300 de mii de lei datorii pentru naveta cadrelor didactice, din care 100 de mii s-au plătit eșalonat, iar 50.000 în decembrie 2017. Plata sumei de 50.000 lei din decembrie a fost posibilă ca urmare a faptului că localitatea a primit suma respectivă de la Guvernul României, banii fiind destinați plății arieratelor. „Primăria a plătit 25% din datorii la profesori. Suma s-a ridicat la 50.000 de lei, bani pe care i-am virat în contul școlii, în luna decembrie. Mai avem de plătit aproximativ 150 de mii de lei. Noi plătim lunar 5% din arieratele pentru profesori, încă de acum câteva luni”, ne-a declarat primarul comunei Slobozia Bradului, Iulian Dumitru.
Reamintim că mai mulți profesori navetiști la Slobozia Bradului mai au de recuperat aproximativ 150.000 de lei de la autoritățile din localitate. Potrivit edilului Iulian Dumitru, autoritatea locală s-a obligat să își diminueze datoriile către profesori cu cel puțin 5 procente lunar, pentru că altfel riscă blocarea conturilor de către Finanțele Publice, potrivit legislației în vigoare. Trebuie spus faptul că autoritățile plătesc acum naveta cadrelor didactice aferentă anilor 2013, 2014 și 2015, iar pe rolul instanțelor vrâncene se mai află un dosar privind decontarea navetei cadrelor didactice, dar pentru anul 2016. Urmează ca în 2018 să fie introdusă o nouă cerere de chemare în judecată pentru plata navetei aferente anului 2017.
La Școala Slobozia Bradului și structurile din subordine sunt 86 de cadre didactice, din care aproximativ jumătate sunt navetiste. Pentru acestea, autoritățile trebuie să scoată din bugetul instituției aproximativ 12-13 mii de lei lunar. Menționăm faptul că, de-a lungul anilor, au mai fost probleme cu decontarea navetei cadrelor didactice în mai multe comune și orașe din Vrancea, dar este pentru prima dată când dascălii au recurs la o procedură extremă, aceea a executării silite. Precizăm că nu toți dascălii care au de recuperat bani din anii trecuți predau în continuare la școlile și grădinițele din Slobozia Bradului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here