Brexit: Marea Britanie nu va organiza un al doilea referendum

0
304


Premierul britanic Theresa May nu va convoca un al doilea referendum privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al șefei guvernului de la Londra, pe fondul amplificării cererilor de organizare a unei noi consultări populare privind Brexit-ul, relatează Reuters. Anterior, eurodeputatul britanic Nigel Farage, unul dintre cei mai fermi susținători ai ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, declarase că nu respinge ideea organizării unui al doilea referendum privind apartenența țării sale la blocul comunitar, el explicând că tabăra favorabilă Brexit-ului ar ieși din nou câștigătoare și astfel s-ar pune capăt dezbaterii.
În ultimele luni, Nigel Farage a respins constant speculațiile unor opozanți ai Brexitului, precum fostul premier laburist Tony Blair (1997-2007), potrivit cărora în cazul unui nou referendum alegătorii britanici și-ar putea schimba opinia în legătură cu oportunitatea ieșirii țării lor din UE. Un al doilea referendum este susținut și de cei favorabili rămânerii Marii Britanii în interiorul UE, aceștia fiind de părere că la primul referendum alegătorii britanici nu au fost complet informați și că opinia publică se schimbă.
În referendumul din iunie 2016 privind oportunitatea ieșirii din UE, 51,9% dintre britanici, ceea ce înseamnă 17,4 milioane de persoane, s-au pronunțat pentru Brexit, în timp ce 48,1% (16,1 milioane de persoane) au votat pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar. Premierul Theresa May a afirmat că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie 2019, ora 23:00 GMT. În prezent, Londra și UE negociază termenii ‘divorțului’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here