Programul ”Prima casă” continuă și în 2018, cu un plafon alocat garanţiilor în valoare totală de 2 miliarde lei

0
422


Plafonul alocat garanțiilor care pot fi emise pentru anul 2018 în cadrul programului „Prima casă” însumează 2 miliarde de lei, potrivit unei hotărâri aprobate în ședința de miercuri a Guvernului. Actul normativ modifică HG 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”, se arată într-un comunicat transmis. „Principalele schimbări vizează reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanțări care pot fi acordate în cadrul programului ‘Prima casă’, eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții în anul 2018, clarificarea principiilor de realocare către finanțatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, precum și simplificarea procedurii de radiere în situația respingerii cererii de plată a creditului garantat în cadrul programului”, precizează sursa citată.
Guvernul arată că decizia de reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2% a fost luată pentru corelarea prevederilor privind costul total al finanțărilor garantate pentru achiziția de locuințe cu cea pentru construcția de locuințe, urmărindu-se evitarea oricărei discriminare în acest sens.
În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finanțatorii au obligația să transmită Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – IFN (FNGCIMM) și Ministerului Finanțelor nivelul costurilor totale pe care le aplică finanțărilor garantate pentru construcția de locuințe. „Programul se flexibilizează prin reglementarea unei alte periodicități de stabilire a nivelului comisionului de gestiune/ comisionului unic de analiză datorat FNGCIMM pentru derularea activității în calitate de mandatar al statului, care va fi aprobat anual prin ordin al ministrului Finanțelor Publice, anterior această operațiune realizându-se semestrial”, se menționează în comunicat.
În ceea ce privește realocarea către finanțatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta să se facă în funcție de ponderea garanțiilor acordate de la începutul anului de referință de către fiecare finanțator participant în program, actul normativ introducând o clarificare suplimentară în acest sens. Potrivit sursei citate, o altă schimbare o reprezintă eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții, Guvernul luând această decizie pentru a nu pune la dispoziția finanțatorilor participanți în program și a altor limite suplimentare față de plafonul de 2 miliarde lei alocat programului „Prima casă” pentru 2018.
Executivul mai arată că actul normativ include și măsuri pentru simplificarea și evitarea birocratizării excesive a procedurilor aplicate în cazul respingerii cererilor de plată. În astfel de situații, sarcina de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare și grevare prevăzute de lege este preluată de FNGCIMM, anterior intrând în atribuțiile Ministerului Finanțelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here